Onderzoek naar functie kerk tijdens koopzondag

Zien kerken ook kansen in de toename van het aantal koopzondagen?

in Christelijk Nieuws

Christelijk opinieblad De Nieuwe Koers is vandaag een onderzoek gestart naar hoe christenen de rol van de kerk beoordelen, nu het aantal koopzondagen toeneemt.

Nu steeds meer gemeenten de verruiming van de Winkeltijdenwet aangrijpen om hun winkels op zondag te openen, dient de vraag zich aan wat kerken met die ontwikkeling doen, aldus redacteur Jasper van den Bovenkamp van het opinieblad. “In sommige steden zie dat kerken op de invoering van de koopzondag reageren, door hun openingstijden ook te verruimen. In Amersfoort bijvoorbeeld organiseert de lokale Raad van Kerken in de Sint-Joriskerk elke zondagmiddag twee korte vespers. De kerk is ’s middags tussen de erediensten door geopend, zodat winkelend publiek even tot rust kan komen, vragen kan stellen of een kleine viering kan bijwonen.”

De redactie van De Nieuwe Koers is benieuwd hoe christenen de functie van kerken in winkelrijk gebied tijdens koopzondag beoordelen. Moeten kerken hun deuren op koopzondagen inderdaad extra ver open zetten? Of voegen ze zich daarmee teveel naar de grillen van het koopzondagenbeleid? Vormt de verruiming van de Winkeltijdenwet een bedreiging voor de kerk, of biedt ze haar juist kansen? Op die vragen richt zich het onderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Evangelische Omroep, het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. De resultaten worden in het novembernummer van De Nieuwe Koers uitgebreid geanalyseerd. Ook de EO zal dan aandacht aan de uitkomsten besteden.

De enquête kan online worden ingevuld en is volledig anoniem. Vul de enquête in.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons