Nieuw initiatief voor twijfelende gelovigen

Laagdrempelige activiteiten met kwaliteit en humor

in Geloven

De Remonstranten, die in 2014 opzien baarden met een door de NS geweigerde postercampagne, gaan zich in Ede inzetten voor twintigers en dertigers. Motivaction Marktonderzoek deed afgelopen jaar onderzoek onder christelijke jongvolwassenen op de Bible Belt. ‘Ga geen kerkje spelen!’, zo luidde het nadrukkelijke advies van het onderzoeksbureau uit Amsterdam.

Op Facebook schrijft 'De Leven': "Draait het leven om geld? Geluk? Geloof? Bij 'De Leven Ede' hebben we die antwoorden niet, maar willen we hierover samen met jou in gesprek!"

Achterdeur
Initiatiefnemer theoloog Jaap Marinus (32), van huis uit baptist: ”Mijn leeftijdsgenoten denken genuanceerder over het geloof dat de (vaak orthodoxe) kerk ze voorschotelt. Veel jongeren haken af en verlaten de kerk via de achterdeur. Er is dan niets voor hen. Dat kan anders. Naast of in plaats van het rustmoment op zondagochtend hebben twintigers en dertigers die ik spreek behoefte aan interactie, ontmoeting en de verkenning van nieuwe wegen. Eventueel met het verhaal van de bijbel.”

Het echte werk"
Als je alle zingevers en religies wel hebt gezien, dan wordt het tijd voor het echte werk”, zegt Jaap Marinus. Het geloof van onze tienerjaren houdt vaak geen stand. Dit gaat in meerdere of mindere mate gepaard met een geloofscrisis.” De aanbevelingen van Motivaction worden opgevolgd: “Het is echt trial and error, maar de laagdrempelige activiteiten met kwaliteit én humor moeten een open plek bieden aan de groeiende groep twijfelende gelovigen die binnen de context van het christendom naar een veilige plek zoeken.” Verhalen, filosofie, vriendschap, eten en andere bijeenkomsten moeten voer bieden voor de doelgroep om na te denken en te praten over de dingen in het leven die er écht toe doen.

Nieuwe mensen
Tom Mikkers, algemeen secretaris, over dit project: “Het is een vormvrije opdracht die Jaap kreeg: ‘Laat je niet inkaderen door bestaande kerkelijke vormen.’ We hopen dat we zo nieuwe mensen kunnen bereiken. Niet om zieltjes te winnen, maar wel om te laten zien dat vrij en verdraagzaam geloven tot de mogelijkheden behoort.”

Op 22 september is er een eerste 'De Leven' evenement in Ede. Negen personen vertellen een waargebeurd persoonlijk verhaal van maximaal tien minuten.

Bron: De Leven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons