"Niet alleen geloven op de zondag"

Bevlogen diaconaal werker in 'Geloof en een Hoop Liefde'

in Mediatips

Kees van Kordelaar (50) is sinds drie jaar diaconaal opbouwwerker in Bolsward. Hij is erg betrokken bij de lokale bevolking en zet zich in voor de armen in Bolsward. In Geloof en een Hoop Liefde vertelt hij hoe hij graag een bijdrage wil leveren aan het creëren van een betere wereld.

"Mijn motto is: geloven op maandag" zegt Kees van Kordelaar. "Natuurlijk geloof ik ook op zondag, maar het mooiste vind ik om op maandagmorgen te kijken hoe ik mijn geloof daadwerkelijk in de praktijk kan brengen." Kees is naar Friesland verhuisd om meer inhoud te geven aan zijn geloof. In Den Haag, waar hij daarvoor woonde, werd weinig gedaan met zijn ideeën om problemen en armoede in de maatschappij aan te pakken.

In Bolsward zet hij zich nu in voor mensen die hulp nodig hebben. Inmiddels heeft hij verschillende maatschappelijke projecten opgezet. Zo is hij initiatiefnemer van de kledingbank waar mensen kleding kunnen doneren, organiseert hij avonden die in het teken staan van armoede en kookt hij elke week voor iedereen die wil komen eten. Ook heeft hij het Kinderpact van Bolsward opgezet. Dit pact moet ervoor zorgen dat armoede onder kinderen in Bolsward vanaf 2020 is verdwenen. "Alles wat ik opzet doe ik om mensen met elkaar in contact te laten komen. Dat is erg belangrijk voor mensen met maatschappelijke problemen", zegt Kees.

Kees is door zijn kerk speciaal aangesteld om armoede in Bolsward te bestrijden. "We weten dat er armoede is in de parochie. Maar waar zitten deze mensen, wat hebben ze nodig en hoe komen we met ze in contact?" Het is werk wat precies bij hem past en waar hij veel voldoening uit krijgt. Hoewel, werk? "Voor mij is het nooit werk geweest. Ik heb het in ieder geval nooit zo ervaren."

Geloof
Het geloof is voor Kees de reden dat hij zo betrokken is bij de maatschappij. In het dagelijks leven probeert hij zo eenvoudig mogelijk te leven. Geen televisie, geen verre vliegvakanties en nauwelijks nieuwe kleding. "Ik krijg last van mijn geweten als ik dat wel zou doen. Ik kan intens verdrietig worden als ik denk aan de onmacht in de wereld en de wereldproblematiek. De rijkdom is niet eerlijk verdeeld," zegt Kees.

Ook maakt Kees zich zorgen over de steeds verder gaande individualisatie in de wereld. "We gaan steeds meer voor onszelf leven, als wij het maar goed hebben. Terwijl er zoveel wanhoop te zien is."

Bekijk het fragment uit Geloof en een Hoop Liefde hierboven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons