"Natuur geeft een speciale dimensie aan mijn geloof"

"Ik weet dat de Maker geniet van mij en van de natuur."

in Mediatips

Bushcraften: 'een leven in en met de natuur'. Het is een verzamelnaam voor alle kennis en technieken die de natuur ons biedt. "Ook in de Bijbel komt bushcraft voor, maar je leest er vaak over heen" zegt Siegurd van Leusen. In 'Geloof en een Hoop Liefde' vertelt hij over zijn unieke beroep, zijn ervaringen van God in de natuur en de kerkdiensten die hij tussen de bomen organiseert.

Siegurds' ouders waren zendelingen en streken neer in Umbrië (Italië). Het leven daar was primitief: geen centrale verwarming en zo min mogelijk naar de supermarkt. "Het leven was er niet altijd makkelijk. Ook ben je in Italië als buitenlander, christen én kerkganger al snel sektarisch" vertelt Siegurd. Met een goede vriend trok hij vaak de bergen in. Daar leerde hij veel over de natuur en de mogelijkheden om te overleven.

Nadat hij bij de beroemde Ray Mears (een Britse bushcraft meester bekend van Discovery Channel) verschillende lessen volgde, nam het bushcraft leven van Siegurd een grote sprong. In Nederland kreeg hij van Staatsbosbeheer een stuk bos ter beschikking waar hij een hut heeft gebouwd. Daar mag hij bushcraftgroepen ontvangen.

Bushcraft en geloof
"Bushcraft en geloof geeft helemaal een speciale dimensie" vindt Siegurd. "Als je niet gelooft is de natuur vaak tweedimensionaal: je ziet de natuur, je geniet er van en je bent weer weg. Maar als je gelooft word je je bewust van al het mooie. Je bent niet alleen in de grote natuur, maar samen met God. Ik weet dat de Maker van mij geniet en van de natuur. En dat we dat met z’n drieën doen. Ik krijg ook steeds meer respect voor de natuur."

Siegurd organiseert elke maand een ontmoeting in de natuur met de mannen uit zijn kerk. "Ik vind het belangrijk dat je je talenten als gemeentelid in de kerk benut. Dat wordt vaak niet gedaan. Mannen tussen de 35 en 45 jaar hebben het meestal al veel te druk om iets te betekenen in de kerk. Daarom komen we 1 keer in de maand met een groep bij elkaar. Ik hoop dat ze het leuk vinden om in de natuur bezig zijn, dat ze geestelijk opgebouwd worden en dat ze ook met elkaar een goede tijd hebben."

Bekijk het volledige fragment met Siegurd uit Geloof en een Hoop Liefde hierboven.

"Ik vind het belangrijk dat je je talenten als gemeentelid in de kerk benut. Dat wordt vaak niet gedaan. Als je bijvoorbeeld dakdekker of timmerman bent zou je dat prima in dienst van de kerk kunnen stellen"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons