Molukse kaper verzoent met slachtoffers schooldrama

"Mijn haat is veranderd naar complete liefde"

in Mediatips

Tom Polnaija is slechts 18 jaar oud als hij samen met drie kameraden een lagere school gijzelt in het Drentse Bovensmilde, nu 40 jaar geleden. Ze houden bijna twee weken lang ruim honderd kinderen en 5 leerkrachten gevangen. Nederland is geschokt. En de wereld kijkt mee.

Het Molukse gezin Polnaija verhuist in 1951 vanuit Indonesië naar Nederland. In Kamp Schattenberg wordt Tom geboren. Een rustige jongen, niet opvallend. Maar in zijn jeugd hoopt zich frustratie en haat op. Haat tegen de Nederlanders. De Nederlandse overheid beloofde de Molukse gemeenschap zich in te zetten voor een terugkeer naar het thuisland. Maar van die belofte kwam niets terecht. Tom radicaliseert meer en meer. Tot die noodlottige maandag in mei 1977. Tegelijkertijd met de treinkaping in het vlakbij gelegen 'De Punt' vraagt Tom met zijn kameraden op een gewelddadige manier aandacht voor de Molukse zaak.

Nu, ongeveer 40 jaar later, vertelt Tom Polnaija in 'De Verandering' zijn verhaal. Na een jarenlange gevangenisstraf komt hij dankzij zijn vrouw in de kerk terecht. Op een bijzondere manier ontmoet hij daar God. Een grote verandering in zijn leven vindt plaats. Hij ervaart vrijheid en zoekt zelfs contact met de getraumatiseerde slachtoffers.

In 'De Verandering' vertellen ook slachtoffers over hun ervaringen van vroeger. Ze hebben veel moeite met de verwerking en het achtervolgt hen nog dagelijks. Tom ontmoet een vrouw die als klein meisje door hem werd gegijzeld. Ze heeft zich haar hele leven onveilig gevoeld. Hoe is het voor haar om weer tegenover Tom te staan?

Vanavond om 20.25 de documentaire 'Wij willen leven' van Coen Verbraak op NPO2 over deze kaping.

Bekijk ook de EO-documentaire over de Molukse kaper Tom Polnaija en zijn zoektocht naar verzoening met de slachtoffers:

Deze aflevering van De Verandering is eerder uitgezonden op 19 september 2015

In De Verandering volgt presentator Kefah Allush mensen die door het geloof in God zijn veranderd. En is er een ontmoeting met zijn of haar omgeving om deze levensverandering eerlijk en voor het eerst te bespreken. In deze confronterende serie worden dan ook de vaak gevoelige geloofsgesprekken gevoerd die uit ongemakkelijkheid vooralsnog onder het tapijt bleven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons