Maria helpt prostituees in Griekenland

Baken van hoop op een donkere plek

in Christelijk Nieuws

Nu er steeds meer Syrische vluchtelingen door Griekenland reizen, proberen pooiers ook onder hen nieuwe vrouwen te vinden. Ook zijn er kinderen voor wie niet gezorgd wordt, bijvoorbeeld omdat hun ouders zijn verdronken. Maria zet zich voor hen in. Ze vertelt: "Twee weken geleden zag ik het eerste Syrische meisje als prostituee op de hoek van de straat staan. We gaan uitzoeken waarom.”

Ze denken dat ik een lieve, christelijke dame ben, maar zo onschuldig ben ik niet. Ik bid dat de meisjes een weg vinden om te ontsnappen. 

Redacteur Esther Rosier volgt voor EO Metterdaad een deel van die vluchtroute en spreekt met Maria Galinou, heilssoldate van het Leger des Heils. Ze is in 2012 is gestart met dit werk onder prostituees in Athene.

Onschuldig
Het werk in Athene begon door simpelweg op vrouwen af te stappen en hun vertrouwen te winnen, en zo gaat het nog steeds. Maria ontmoet meisjes die op weg zijn naar hun bordeel, luistert naar hun problemen en brengt tijd met ze door op straat. Ze vraagt wat ze nodig hebben en wat het Leger des Heils voor ze kan doen.

Het is vaak lastig en frustrerend werk. Het contact met de vrouwen is soms maar heel kort. Toch vertelt Maria vol vertrouwen: "Ik weet dat God zijn werk kan doen, zelfs in twee minuten. De pooiers denken dat bidden onschuldig is, maar ik weet dat God sterker is. Ze denken dat ik een lieve, christelijke dame ben, maar zo onschuldig ben ik niet. Ik bid dat de meisjes een weg vinden om te ontsnappen. "

Geef ons een plek
Een zekere nacht was Maria tot twee uur 's nachts aan het praten en bidden met meisjes, toen er een pooier haar meisje kwam halen. Uit frustratie en machteloosheid is ze maar rond gaan rijden in de buurt.  Ze zag veel meisjes die dronken waren of drugs gebruikten en veel mensen waren aan het vechten. Ze vertelt: "Ik stapte uit mijn auto en schreeuwde het uit naar God: 'U bezit alle gebouwen in Athene, geef ons een plek om de meisjes te helpen!' Het viel niet eens op, iedereen was aan het schreeuwen. "

De volgende ochtend belde een man haar om een gratis ruimte aan te bieden. Ze reed er met de man naartoe. Maria: "Ik beefde toen hij stopte bij het gebouw, het was op precies dezelfde plek waar ik het gister uit had geschreeuwd naar God! Ik schreeuwde opnieuw, nu van blijdschap."

Waarde
Deze vrouwen hebben een laag zelfbeeld. Maria: "Als christen weet ik dat Jezus voor hen gestorven is, dat ze waardevol zijn en dat God van hen houdt." Haar droom en drijfveer is daarom dat ze veranderen, dat ze hun talenten kunnen gebruiken en een nieuwe start kunnen maken. Ze vertelt: "Het is prachtig om te zien hoe de Heilige Geest de levens van mensen verandert. Andere mensen wijzen deze vrouwen af, geven niet om ze of zien ze niet eens. God ziet ze wel en verandert ze in prachtige dames."

Strijd
Maria weet goed welke situatie haar het meest heeft geraakt. Ze was op de afdeling verloskunde samen met een maatschappelijk werker aan het wachten op een bevalling, maar er zaten ook mensensmokkelaars. Onder invloed van drugs stemmen prostituees regelmatig in met het afstaan van hun baby’s aan die smokkelaars. Ze vertelt: "Terwijl wij aan het overleggen en bidden waren, ruzieden de smokkelaars waren over het bedrag dat het kind zou moeten opbrengen."

Maria’s team slaagde er in het kind naar een afgesloten ruimte in het ziekenhuis te brengen waarvan niemand wist dat zij daar konden komen. Ook de moeder hebben ze naar een veilige plek gebracht. Uiteindelijk kwam de baby bij een gezin terecht dat al tien jaar had gewacht op een adoptiekind. Maria: "Ik heb een brief geschreven die ze op haar achttiende zal lezen. Daarin vertel ik haar dat ze geliefd is vanaf het moment dat ze was geboren, dat God van haar houdt en dat haar moeder geen andere keus had."

Het Green Light Program van het Leger des Heils heeft gebed nodig, voor meer hulporganisaties die betrokken raken en voor meer vrijwilligers. Ook is er behoefte aan geld, kleding, melk en praktische ondersteuning.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons