Like, share en follow

'Echte volgers zijn volgelingen"

Mag ik er ook één?’ vroeg ik aan Rachel. ‘Nee’ zei ze, ‘eerst de kinderen’. Toen de kinderen allemaal de kerk uit waren, kwam ze me toch een sleutelhanger brengen. Een sleutelhanger met het bekende handje met de duim omhoog en met de tekst: 'I follow Jesus.'

Ik had zondag een dienst voor kinderen in Hasselt. Reizen doe ik overigens nauwelijks meer op zondag. Thuis naar de kerk gaan is het fijnste. Maar preken voor kinderen en jongeren vind ik heel belangrijk.
Ik zit vaak achterin de kerk 'De Bolder'. Daar is het altijd half duister. En het is er ook stampvol. De jongelui zitten vaak helemaal achteraan. Ik vind het fijn, dat ze er zijn. Maar veel, heel veel van de dienst gaat langs hen heen. Ik begin er vaak de pubers uit onze familie over.

Zondag zat in Hasselt een leuke jongen op de voorste rij. Hij moest blijkbaar nog bij zijn ouders zitten. En echt, hij luisterde ook! Dat moet wel met de dominee zo vlak voor zich ☺. Aan hem vroeg ik, wat het belangrijkste nieuws de week daarvoor was geweest. Hij wist het niet. ‘Heb je dan geen tv gekeken?’ ‘Nee’. ‘Heb je veel gegamed’, vroeg ik. Ja, dat had hij. Jongelui, zeker pubers leven in een andere wereld en spreken een andere taal.

Vandaar dat mijn preek wat anders was. Ik probeer hun taal te gebruiken. Al besef ik heel goed dat ik daarom nog niet in hun wereld ben. De kloof tussen jongeren en ouderen wordt, heb ik het gevoel, steeds groter. Helemaal als het gaat om de digitale wereld. Vandaar dat ik eerst een aantal dingen aan de ouderen moest uitleggen.

De dienst draaide om drie woorden: Like, Share, Follow. 
Woorden, die gesneden koek zijn voor jongelui. En voor iemand die op Facebook of op Instagram zit: een eitje. Hoeveel berichten worden elke dag wel niet geliked, hoeveel wel niet gedeeld (share)? Follow heb je niet op Facebook. Maar als je op Twitter en Instagram zit, dan weet je er alles van.

Ik doe daar ook aan mee. Niet alleen omdat ik bij de EO werk en via de media probeer steeds mensen te bereiken. Mensen die niet naar de kerk gaan, maar wel meer willen weten van God. Maar ook omdat we zestien kleinkinderen hebben. Wist je, dat ik juist na het overlijden van Peter nog nooit zoveel 'geappt' heb! We hebben een groeps-app. We praten soms dagelijks met elkaar. Soms met één, soms met een heleboel tegelijk.

Aan alle dingen, die worden uitgevonden, zitten verkeerde kanten. Alles wat goed is, kan je ook verkeerd gebruiken. Maar net zoals de televisie vind ik internet en de social media geweldig.

Ik heb het zondag aan de oudere gemeenteleden gevraagd, wie op Facebook en Instagram zitten en wie Twittert. Dat waren er toch een heleboel. Vraag het eens aan mensen die jij kent: hoeveel volgers heb jij? Mensen, oud en jong zijn er vaak trots op. En waarom niet? Het is op mijn Facebookpagina met mijn blogs, die vaak serieus en de laatste maanden zelfs soms verdrietig zijn, een beetje gek om de reactieknop ‘vind ik leuk’ aan te klikken. Het gaat immers bijna altijd over geloven. Over vragen die je over het geloof hebt.

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat op Facebook het alleen maar gaat om leuk zijn. Maar dan hebben ze het niet begrepen. Trouwens, deze week was er een nieuwtje. Er komt ook een reactieknop met ‘vind ik niet leuk’.

Trouwens, ‘Liken’ is vertaald met ‘leuk vinden’. Maar het staat voor veel meer. En alleen dat al zaait verwarring. Wat is eigenlijk leuk? Een blog of een berichtje ‘liken’… En ik proef uit de reacties dat mensen daarmee willen zeggen, dat ze iets mooi vinden. Het zegt hun wat. Ze vinden het belangrijk. Soms zo belangrijk, dat ze het aan anderen doorsturen. Ja, dat delen (share) is ook gaaf. Hoeveel mensen kun je niet bereiken! Het gaat echt om vele duizenden. In de kerk praten we echt niet altijd met zovelen na over de preek ☺

Toen ik met mijn kleindochter Tamar deze blog even doornam, en vroeg of ik geen verkeerde dingen had op geschreven, vroeg ik wat de kinderen bedoelen met volger van iemand zijn. Ze zei: ‘als je iemand volgt, bekijk je allerlei dingen van iemand. Je ziet en hoort welke dingen die ander leuk vindt en wat die ander allemaal doet en weet te vertellen'. En, zei haar broer later: ‘Je kunt iemand volgen die je helemaal niet leuk vindt’. ‘Kijken wat hij allemaal te vertellen heeft’. ‘Maar’ zei Tamar, ‘echte volgers doen wel wat anders’. ‘Echte volgers zijn volgelingen.’

Ik kon dat zondagmorgen uitleggen aan de hand van de geschiedenis van Zacheüs. Rachel had me gevraagd daarover te preken. Hier volgt de toepassing in internettaal: De mensen in Jericho, die langs de kant van de straat stonden, zouden Jezus allemaal hebben geliked, misschien hadden ze wel een snapchat (vraag aan je kinderen of kleinkinderen wat dat weer is..) van hem gemaakt. Ze waren ook volgers maar werden geen echte volgers. Dat werd Zacheüs. Kun je het nog wel volgen? Als je het toch wat moeilijk vindt, is dat heel leerzaam. Dan kun je je ook beter de vraag in denken als ik mezelf afvraag: kunnen de jongeren ons nog wel volgen?

Like, share en follow

De sleutelhanger bungelt nu aan onze deur. Een herinnering aan zondag. En bij óns een goeie binnenkomer:
I follow Jesus. Ik probeer de taal van de jongeren te begrijpen. Ik probeer ook in hun taal te preken. Maar ik besef heel goed dat ik daarom nog niet in hún wereld ben. Daarom was dat verhaal van Zacheüs heel leerzaam. Ook voor mij. Jezus zei tegen Zacheüs niet als eerste: “Ik wil in jouw hart wonen!’ Uitgerekend tegen deze man zei Hij: ‘Ik wil in jouw huis zijn’.

De jongeren moeten me verder helpen. Ik wil in hun huis zijn. Hun leefwereld begrijpen. Een gave app van hen zou zijn: ‘Kom binnen’.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons