'Kerk van Engeland en Afrikaanse kerken wellicht uit elkaar'

Radicaal voorstel Aartsbisschop van Canterbury

in Christelijk Nieuws

Ruim twee decennia hebben ze geprobeerd de boel bij elkaar te houden, maar nu geeft hun leider het op. De Kerk van Engeland en haar Afrikaanse zusterkerken denken zo anders over zaken als homoseksualiteit, dat ze wat betreft aartsbisschop van Canterbury Justin Welby beter uit elkaar kunnen gaan. Dit meldt dagblad Trouw. Bronnen binnen het aartsbisschoppelijk paleis bevestigen dit aan de Engelse krant 'The Guardian'.

Welby heeft alle 38 primaten (hoogste geestelijken van nationale kerken) uitgenodigd voor een bijeenkomst in januari. Volgens de krant gaat hij daar een radicaal voorstel doen: de kerken moeten niet langer één gemeenschap vormen, maar een verzameling losse kerken onder één paraplu worden.

De Kerk van Engeland, die in de zestiende eeuw ontstond toen Britse katholieken zich afscheidden van Rome, vaart al decennialang een relatief progressieve koers. Vrouwen kunnen er priester en bisschop worden. Twee jaar geleden ging de deur open voor homo's: ook zij kunnen bisschop worden, mits ze celibatair leven. De anglicaanse kerken in Afrika willen niets weten van zulke veranderingen en staan veelal kritisch tegenover alle vormen van homo-emancipatie. 

Lees hier verder.

Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons