Juist gelovigen moeten opkomen voor hun privacy

“Overheden gaan voor God spelen”

Juist christenen zouden moeten opkomen voor hun privacy, vindt schrijver Reinier Sonneveld. “De overheid is je vriend niet, bedrijven zijn je familie niet en de hackers zijn God niet.”

De overheid is je vriend niet, die bedrijven zijn je familie niet, de hackers zijn God niet.

In Nederland is het vrij slecht gesteld met onze privacy. Onlangs heeft de AIVD nog weer een voorstel ingediend waarmee ze van alle burgers vrijwel alles mogen volgen, ook als je je voorbeeldig gedraagt. De Amerikaanse NSA deed dat al. Maar ook vele bedrijven, zoals Facebook, volgen alles wat je doet op internet

Veel mensen, ook de gelovigen onder hen, reageren gelaten. Je kunt er toch niets aan doen, wordt veel gezegd. Het is onvermijdelijk. Het is de enige manier om de wereld veiliger te maken en terrorisme te bestrijden. En vooral: ‘Ze mogen best alles van me weten – ik doe toch niets verkeerd?’

Kennis is macht

Dat is een slap argument. Zeggen dat je geen privacy nodig hebt, omdat je geen geheimen hebt is (in de woorden van Edward Snowden) zoiets als zeggen dat je geen vrijheid van meningsuiting nodig hebt, omdat je toch geen mening hebt. ‘Ze’ mogen helemaal niet alles van je weten! Niemand vertelt zijn diepste zielenroerselen aan iedereen. Je deelt bepaalde informatie alleen met vrienden – omdat alleen vrienden ermee kunnen omgaan, omdat je alleen hen kunt vertrouwen. Je hoeft geen misdaden te begaan, om toch zeer veel informatie met je mee te dragen waar anderen ontzettend misbruik van kunnen maken. 

Kennis betekent namelijk macht. Als de overheid, bedrijven en hackers informatie van je stelen, hebben ze macht over je. Dat kan een sluimerende macht zijn, waar ze momenteel niet zo veel mee doen, maar het is macht en het is ongekende macht en die ongekende macht wordt op een dag wakker. 

Het is een macht die we voorheen alleen in handen gaven van vrienden, familie en God. Alleen zij mochten ‘alles’ van ons weten, want we kenden elkaar en dan vertrouw je elkaar. Nu is die informatie in handen van je-weet-niet-wie. En je-weet-niet-wie heeft uiteindelijk geen interesse in jouw belangen. Die zal er uiteindelijk mee doen wat je-weet-niet-wie wil. De overheid is je vriend niet, die bedrijven zijn je familie niet, de hackers zijn God niet. Dáárom komen we op voor onze privacy. 

Spirituele zaak

Het is daarmee ook een spirituele zaak geworden, omdat voorheen alleen onze familie, vrienden en God onze privacy konden ‘schenden’. Zij wisten veel of zelfs alles van ons. Nu nemen overheden, bedrijven en hackers die rol over.

Julian Assange, oprichter van Wikileaks, zei het onlangs zo: “Volgens de meeste definities is een god alomtegenwoordig, alwetend en almachtig. En in het bijzonder weet die god het wanneer je iets doet wat je niet zou moeten doen en of je wel of niet zijn regels overtreedt.” En dat is precies wat overheden steeds meer doen: “De nationale veiligheidsdiensten en de massasurveillance is ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de communicatie moet worden bewaard en bewaakt.”

Dit heeft invloed op ons. Assange wijst erop dat als je in een God gelooft die alles van je weet, dat dit je gedrag enorm bijstuurt. Kinderen die sterk in de hel geloven, laten het wel na een snoepje te stelen, of leven voortdurend in angst. Assange zegt dat overheden hetzelfde doen wat de kerk vroeger deed, door ieder mens de boodschap mee te geven: “God is in je hoofd en ziet iedere beweging. Zelfs wanneer je de kerk verlaat, denk dan niet dat je iets anders kunt doen, want mijn vriend is in je hoofd en ziet alles wat je doet, dus je kunt maar beter doen wat hij wil.” Dat is precies wat overheden hun burgers momenteel meegeven. 

Foute regimes

Zolang er figuren als Rutte aan de macht zijn in Nederland, of een Obama in Amerika, zullen er geen al te gekke dingen gebeuren. Maar wat als Wilders verkozen wordt of Trump? En in zekere zin zíjn dat soort types aan de macht, want vele gegevens zijn al gestolen, door privacy-vechters zelf (Assange zelf en natuurlijk Edward Snowden) maar ook door criminelen en foute regimes. Zo werden onlangs nog de background-checks van alle 21,5 miljoen medewerkers van de Amerikaanse overheid gestolen. Dat is ongelooflijk gevoelige informatie. China weet nu precies wie chantabel is. 

Daarom mogen ‘ze’ niet alles van je weten: we weten helemaal niet wie ‘ze’ zijn en wat die precies van ons willen. Daarom moeten gelovigen opkomen voor hun privacy: om de eenvoudige reden dat de overheden niet – en wie dan ook niet – voor God moeten spelen.

Maak je je zorgen over je privacy? Hier enkele tips van de Consumentenbond. Maar belangrijker is nog wetgeving. Stem op partijen die je privacy beschermen. En kom niet alleen op voor je eigen rechten, maar ook die van anderen, bijvoorbeeld in het bedrijf waar je werkt. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons