Joël Voordewind praat met Bono over vluchtelingen

CU-kamerlid en U2-zanger delen bewogenheid vanuit hun geloof

in Christelijk Nieuws

ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind heeft vorige week ruim een kwartier gesproken met de leadzanger van U2, Bono. Beide heren vinden elkaar in hun passie voor de strijd tegen de armoede en zorg voor vluchtelingen wereldwijd. Bij beiden is die passie geworteld in hun geloof. Het gesprek vorige week, vlak voor een concert in Amsterdam, stond in het teken van ontwikkelingssamenwerking en armoedebestrijding.

Vorig jaar nog sprak Bono openlijk over zijn geloof in een tv-interview met de Ierse zender RTÉ. Het is daarom niet alleen Bono's muzikale talent, maar ook zijn persoonlijkheid en overtuiging waar Joël hem om bewondert: "Hij gebruikt zijn roem om zich in te zetten voor de allerarmsten in de wereld. Ik vind hem een mooi mens, hij leeft echt uit wat hij vindt."

Armoede
Naast zijn activiteiten als leadzanger van de band U2 is Bono mede-oprichter van ONE Campaign. Deze organisatie zet zich in om extreme armoede de wereld uit te helpen en waar mogelijk ziekten te voorkomen, met name in Afrika.

Vanuit zijn focus op ontwikkelingssamenwerking had Voordewind al jaren contact met ONE Campaign. Toen bekend werd dat U2 naar Nederland zou komen, kreeg hij al snel een uitnodiging voor het concert. Daar rolde ook een gesprek uit met Bono. "Ik wilde het graag met hem hebben over de ontwikkelingssamenwerking en ik was benieuwd wat hij ervan vindt dat Nederland hierop bezuinigt", aldus Voordewind.

Statement
Tijdens het concert riep Bono de Nederlanders en de Nederlandse politici op om weer aandacht te krijgen voor de ontwikkelingssamenwerking. Nederland heeft hierin altijd een leidende rol in Europa gehad en was een voorbeeld voor Engeland en Ierland. De laatste 3 jaar is dat minder geworden. "Nederland moet die positie weer innemen", zei Bono. "Met dit statement ben ik natuurlijk geholpen" zegt Joël Voordewind, die zich in zijn politieke programma sterk bezighoudt met dit onderwerp. "Ik zal dit statement delen met de ministers Ploumen en Koenders en vragen wat zij daarmee gaan doen."

Ook hebben Voordewind en Bono elkaar gesproken over de vluchtelingenproblematiek. Beiden maken zich grote zorgen. Bono pleit niet alleen voor een Europese herverdeling maar ook voor daadwerkelijke hulp in de regio voor de vluchtelingen. "Die boodschap zag ik ook terug in de filmpjes tijdens het concert, waarin Bono volop aandacht vroeg voor de oorlog in Syrië zelf."

Voordewind zet zich in om Bono naar het Nederlands parlement te krijgen zodat hij direct tot de Nederlandse politici kan spreken. Voordewind: "Bono wil zich inspannen om alsnog een keer een bezoek te brengen aan het parlement. Daar ga ik nu ook verder werk van maken. Ik hoop dat dit op de korte termijn kan maar hij heeft in ieder geval zijn bereidheid daartoe duidelijk uitgesproken."

Concert
Wat Joël verder van het concert vond? "Zeer indrukwekkend. Ik ben al fan vanaf de begintijd van U2. Ik heb zelf nog als drummer in bandjes gespeeld en nummers als 'New Years Day'  en '40' gecoverd. Het was genieten om dit soort nummers weer te beluisteren."

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons