IS overweegt vrijlating 230 christenen

Losgeld in onderhandelingen aanzienlijk verlaagd

in Christelijk Nieuws

De ongeveer 230 Assyrische christenen die sinds het einde van februari worden gegijzeld door Islamitische Staat maken mogelijk kans op vrijlating. Het gevraagde losgeld voor de christenen is aanzienlijk verlaagd.

In eerste instantie werd door IS een buitengewoon hoog bedrag van 23 miljoen dollar gevraagd om de christenen vrij te laten. Nadat duidelijk werd gemaakt dat het onmogelijk is om dit bedrag bij elkaar te krijgen werden de onderhandelingen onderbroken.

Nu IS zich uiteindelijk realiseert dat dit bedrag niet realistisch is, worden de onderhandelingen alsnog doorgezet. Dat meldt de Syrisch-katholieke aartsbisschop Jacques Behnan Hindo aan Fides News Agency, persbureau van het Vaticaan. “Er wordt nu veel, veel minder gevraagd. Het grootste probleem nu is niet langer het geld maar de vraag hoe we de bevrijding kunnen organiseren”, aldus de bisschop. Er zijn 4 bussen nodig om de gegijzelde christenen vanaf hun locatie te bevrijden en dat moet op een veilige manier gebeuren.

De 230 christenen werden eind februari door IS gegijzeld in dorpen bij de vallei Khabur. Veel andere Assyrische christenen zijn nog steeds in handen van IS.

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons