‘Ik wil wetenschap en Bijbel bij elkaar brengen'

Symposium: Schepping of evolutie – wat vertellen we onze kinderen?

in Geloven

‘Schepping of evolutie – wat vertellen we onze kinderen?’ Die vraag stond centraal tijdens het symposium dat donderdagavond werd gehouden op de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort.

In de dagen voorafgaand aan het symposium laaiden de emoties al hoog op, door het uitgangspunt: evolutie. Medeorganisator prof. dr. Cees Dekker zei in het Reformatorisch Dagblad dat hij geen creationist had gevraagd voor de avond ‘omdat er sprekers zijn gezocht die verstand hebben van de vraag hoe we het Bijbelse scheppingsverhaal en de resultaten van de natuurwetenschappen op een goede manier kunnen vertellen aan kinderen en jongeren' - wat lijkt te suggereren dat creationisten dat niet kunnen.
Ook het boek dat hij samen met auteur Corien Oranje presenteerde, heeft die insteek: kinderen vertellen over de wereld die God gemaakt heeft door middel van een oerknal en evolutie.

Zware week
Daar was niet iedereen het mee eens, bleek al aan het begin van het symposium waar bezoekers buiten boekjes kregen uitgereikt over het creationisme. EH-directeur Els van Dijk zei dat al het rumoer haar een ‘zware week’ had bezorgd.  ‘Ik begrijp de kritiek zeker, maar het is zo van belang om de zoektocht naar dit onderwerp naarstig aan te gaan.’ Cees Dekker benadrukte dat het niet zijn bedoeling was om te choqueren met dit symposium. ‘Ik wil wetenschap en Bijbel bij elkaar brengen. Er komt een generatie aan die keihard een nieuwe doordenking van Genesis nodig heeft. Als je het als ouders laat rusten, creëer je een latent conflict en gaat je kind wetenschap en evolutie later als een belemmering zien voor zijn geloof. Terwijl dat zo onnodig is. Dat gaat me aan het hart.’ 

Tips voor ouders
Tijdens het symposium sprak naast theoloog Reinier Sonneveld ook Janneke Burger, moeder, theoloog en hoofdredacteur van het christelijke opvoedblad Jente. Zij merkte aan haar zoon, ‘een echte nerd’, hoe hij de kennis uit zijn dino-boeken vervlechtte met het Bijbelse scheppingsverhaal. ‘God maakte eerst de waterhagedis en die werd later een dino’, was zijn versie. Als geen ander herkent ze de angst van ouders dat haar kind zijn geloof verliest. Daartegenover staat dat ze ook gelooft dat  ‘we door Gods genade ombekommerd in deze wereld mogen staan’. Ze geeft ouders een aantal tips mee:

  • Als je kind een boek leest, vertel hem dan ook dat er dingen níet in staan.
  • Maak duidelijk aan je kind dat het allerbelangrijkste aan het scheppingsverhaal is dat God deze aarde en mensen gewild heeft.
  • We weten heel veel niet. Het is goed om die vaagheid erin te houden, ook in de antwoorden naar je kind.
  • Je bewijst God eer door zijn schepping te onderzoeken. Laat je kind daarom in ook in alle vrijheid onderzoeken. 


Auteur: Marieta van Driel

Nanobioloog Cees Dekker en schrijfster/theoloog Corien Oranje presenteerden gisteravond hun boek ‘Het geheime Logboek van Topnerd Tycho’ waarin kinderen kunnen lezen over Gods wereld, de oerknal en evolutie. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons