'Ik ben nog steeds razend enthousiast over God'

God voorziet in alles wat ik nodig heb

in Mediatips

In de allereerste aflevering van De Verandering vertelde Jaap Dieleman over zijn bekering. “Dat was nog met Feike ter Velde, toen het programma God verandert mensen heette,” lacht hij. “Ik was een jaar of dertig en nog niet zo lang christen.”

Jaap was wel christelijk opgevoed, maar had zich dat niet eigen gemaakt. Toen op zijn dertiende zijn vader overleed, begon een zoektocht naar zingeving. Jaap raakte via oosterse mystiek aan de drugs, en werd verslaafd. “Ik liep helemaal vast,” vertelde hij in de uitzending. Een gospelconcert zette hem weer met beide benen op de grond. “Ik zag Jezus, en wist in mijn hart: dit is het.” Hierna raakte Jaap geen drugs meer aan. De uitzending gaf hem veel bekendheid. “Ik denk dat het heel wat deuren heeft geopend. Veel mensen wisten opeens wie ik was en wat ik deed. Ik ben dankbaar dat ik mijn getuigenis op televisie mocht delen.” Sinds de uitzending heeft hij veel meegemaakt. “Ik ben nog steeds razend enthousiast over God. Als ik kijk naar al die jaren, kan ik niet anders dan dankbaar zijn. Zonder vaste sponsoring ben ik fulltime zendeling. Met mijn organisatie, Abba Child Care, heb ik al zoveel kinderen in India kunnen helpen. God voorziet mij in alles wat ik nodig heb.”

De Verandering verandert
‘De Verandering’ is het langstlopende programma van de EO en kent dan ook vele gezichten. Het begon meer dan dertig jaar geleden, eerst onder de naam ‘Mag ik eens met je praten’ en daarna ‘God verandert mensen’. Het programma volgt mensen die door het geloof in God totaal zijn veranderd, met intense gesprekken tot gevolg. Nu is het programma zelf aan verandering toe. Waar eerder de hoofdgast meteen in beeld kwam, begint ‘De Verandering’ vanaf dit seizoen met verhalen van familieleden en vrienden over de gast. Ook leren we hem of haar kennen door foto’s, home-video’s of krantenartikelen. In het tweede deel gaat presentator Kefah Allush met de hoofdgast in gesprek, en praten ze over de verandering en hoe het nu is.

De Verandering. Nieuwe uitzendingen vanaf 5 september iedere zaterdag op NPO2.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons