Hoe blijf ik leuk onder stress?

4 tips voor het nieuwe seizoen

‘Ik heb werk met veel deadlines en dan word ik steeds kribbiger. Ik word kortaf tegen mijn kinderen en mijn collega’s, zij katten terug, en zo wordt het soms zelfs ruzie. Hoe kan ik dit anders aanpakken?’ Schrijver Reinier Sonneveld geeft een mogelijk antwoord.

Je probleem is herkenbaar. Ik heb er zelf ook last van en zo’n beetje iedereen die ik ken wel. Stress is dé manier van je lichaam om je alert te maken. We zijn meer gefocust op ons probleem, maar daardoor hebben we ook minder aandacht voor anderen. 

Bovendien zit stress dichtbij angst (waardoor het ontstaat) en woede (wat een uitkomst kan zijn). We voelen ons daarom eerder bedreigd onder stress en reageren sneller boos. Daarom worden we snel minder ‘leuk’ als we een deadline o.i.d. moeten halen. Je wordt kribbig, kortaf, reageert overdreven. 

Om allerlei redenen voelen de laatste tijd mensen zich vaker gestresst dan vroeger. Daarom heb ik ook al eens eerder over geschreven: hoe Jezus ermee omging. Hier nog 4 uitspraken van Jezus die je ook op stress kunt toepassen. 

‘Schud het stof van je voeten’
Dit zegt Jezus tegen zijn studenten als hij ze adviezen geeft om als missionarissen rond te trekken. Als ergens niet welkom zijn, laten ze dan verder trekken en het zand van hun voeten kloppen (in die tijd droeg men open sandalen). 

In onze tijd zou je zeggen: blijf niet te lang ergens in ronddraaien. Niet trekken aan een dood paard. Of algemener: maak je druk om wat haalbaar en bereikbaar is. Veel stress komt er namelijk uit voort, dat we met details bezig gaan en daar eindeloos in blijven rondhangen. 

‘Kijk bij het ploegen niet achterom’
Als je door twee ossen je ploeg laat trekken, maar je kijkt intussen achterom, dan wordt het natuurlijk een rommeltje op je akker. Het is een van Jezus’ grappige beelden. Hij legt er simpel gezegd mee uit, dat meer van God minder van vroeger betekent. 

Dat kun je best eenvoudig dagelijks toepassen: als je chagrijnige gedachtes bij iemand krijgt, probeer die van je af te schudden door je op iets anders te focussen. 

‘Kijk naar de vogels’
Het is een van Jezus’ bekendste uitspraken: hij adviseert naar de vogels en de bloemen te kijken omdat je je dan rustiger zal voelen. Dat kennen we van natuurwandelingen en vakanties: het kan heel kalmerend zijn om te zien hoe de natuur gewoon lekker doorgroeit en zich nergens druk om lijkt te maken. 

Verreweg het meest gebeurt gewoon, daar doen wij weinig aan. Dat bedoelt Jezus, denk ik, met zijn advies. Kijk naar hoeveel er gewoon geregeld wordt voor je. Je kunt zelf maar weinig beïnvloeden. Dat geeft lucht. 

‘Elke dag heeft genoeg aan zichzelf’
Vlak na die vorige, staat deze beroemde uitspraak van Jezus. Feitelijk adviseert Jezus je zorgen in brokjes te knippen. Maak je horizon niet te groot. Formuleer kleine doelen. Houd het binnen een enkele dag. Doe vandaag wat je vandaag kunt en verder niets. 

Alles wat hierboven staat, komt neer op het beroemde ‘Gebed om kalmte’:

God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.


Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons