Geluid Joodse Omroep krijgt plek binnen EO

"Bij de EO voelen we ons het meest veilig"

in Mediatips

Omdat de Joodse Omroep verdwijnt uit het publieke bestel, krijgen het geluid en de identiteit van de omroep vanaf 2016 een plek binnen de EO. Zowel de EO, de Joodse Omroep en de Joodse kerkgenootschappen zijn verheugd over deze uitkomst.

EO-directeur Arjan Lock: “Het kwam voor de EO als verrassing. Hoewel de Joodse Omroep straks niet meer bestaat, is de NPO ook na 2015 verplicht het Joodse geluid een plek te geven. Ik vind het van cruciaal belang dat de NPO en overheid erkennen dat er ruimte moet blijven voor de verschillende religies die in ons land aanwezig zijn. Daar is de NPO het podium voor. Het leek erop dat de Joodse Omroep bij de NTR ondergebracht zou worden, maar we raakten met elkaar in gesprek en van Joodse zijde werd gezegd: ‘We willen graag naar de EO, omdat we ons hier het meest veilig voelen. Ook geloven we dat jullie vanuit jullie identiteit en van vanuit de historische banden die er zijn, het best begrijpen hoe je ons geluid kunt laten horen.’ Wij hebben gezegd dat we die verantwoordelijkheid graag op ons nemen, maar dat we tegelijk moeten realiseren dat we qua identiteit echt anders zijn.”

In de praktijk
“Beide omroepen hebben een intentieverklaring ondertekend waarin staat dat de levensbeschouwelijke taak van de Joodse Omroep wordt overgenomen door de EO", vervolgt Lock. Wij krijgen van de NPO budget, op jaarbasis ongeveer 600.000 euro, om de programmering vanuit de Joodse kerken inhoud te geven. We bespreken met de Joodse geloofsgemeenschap hoe we dit concreet kunnen maken en evalueren achteraf of zij tevreden zijn met de invulling zoals we die gekozen hebben.”

Programmering 
Lock: "Ik denk dat we zeker documentaires blijven maken die gaan over het Joodse geloof. Maar ik kan me bijvoorbeeld ook voorstellen dat we onderzoeken wat we vanuit de EO en de Joodse geloofsgemeenschap kunnen combineren. Misschien is het de moeite waard om een serie te maken over antisemitisme in West-Europa, of over de positie van het Jodendom in het Midden-Oosten. Dat zijn ook vanuit EO-perspectief interessante onderwerpen.” 

Verbondenheid
Dat de missie van de EO en de Joodse Omroep niet hetzelfde zijn, is volgens Lock en Edelstein nooit een lastig thema geweest tijdens de gesprekken. Lock: “Er zijn verschillen, maar tegelijk zijn we helemaal aan elkaar verbonden. Bij de EO voelen we ons vanaf de oprichting verbonden met het Joodse volk. Daarom vind ik het extra bijzonder dat dit andersom nu ook door de Joodse geloofsgemeenschap bevestigd wordt. Dat ons die verantwoordelijkheid wordt toevertrouwd, doet mij meer dan goed. Juist in deze tijd verdient het geluid van de Joodse geloofsgemeenschap een veilige, herkenbare plek in het publieke bestel.” 

Tekst: Femke Taale (EO Visie)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons