Elsbeth Gruteke predikant in Amsterdam

EO-presentator: "Het is een spannende gemeente"

in Christelijk Nieuws

EO-presentator Elsbeth Gruteke wordt per 1 oktober predikant in de Jeruzalemkerk in Amsterdam. Ze gaat in de missionaire gemeente in Amsterdam-West samenwerken met ds. Bas van der Graaf, die de komende 2,5 jaar missionaire pioniers gaat begeleiden.

De presentator van het EO-programma Onderweg (Radio 5) maakte dat vandaag bekend via twitter. "Ik ben al zeven weken mijn mond aan het houden", vertelt Elsbeth aan de redactie van EO Geloven op de vraag hoe het kan dat ze het beroep en het aannemen ervan op hetzelfde moment deelt. "We waren er al een tijdje over bezig. Het is een constructie waarbij de landelijke PKN mij aanneemt en voor tweeënhalf jaar uitleent aan de Jeruzalemkerk."

Stage
Naast haar werk voor de Evangelische Omroep studeerde Elsbeth de afgelopen jaren theologie in Amsterdam. Voor haar studie liep ze vorig jaar stage bij de Jeruzalemkerk. "Ik heb al een beeld van deze gemeente en ik ben in die tijd van ze gaan houden. Daar heb ik ontdekt dat ik echt predikant wilde worden", herinnert Elsbeth zich. "Het voordeel bij deze gemeente is dat ik kan samenwerken met een predikant die er al staat. Door de stage weet ik dat ik een klik heb met Bas van van der Graaf."

Vrouw
Elsbeth Gruteke wordt de eerste vrouwelijke predikant van de Jeruzalemkerk - en dat ligt best gevoelig bij de gemeente die van oorsprong lid is van de Gereformeerde Bond, een traditionele stroming binnen de PKN. "Toen ik solliciteerde om stage te lopen moesten ze wel even nadenken over een vrouw als stage-dominee, maar ik mocht wel komen. En ook al stond er nu boven de vacature 'M/V' - ik had toch niet gedacht dat ze het zouden aandurven." Tijdens haar stage heeft Elsbeth geen wantrouwen gemerkt tegen haar vrouw-zijn. "Ik ving juist signalen op dat men blij is dat er nu ook vrouwen kunnen voorgaan en dat dit proces met mijn benoeming wordt afgesloten."

,,Ik ben niet pessimistisch over de kerk: die blijft altijd bestaan''

ds. Elsbeth Gruteke:

Amsterdammers
Het kerk-zijn in de stad is één de uitdagingen waar Elsbeth voor is gevallen bij het aannemen van dit beroep. "Het is een spannende gemeente met een interessante mix van mensen van binnen en van buiten de traditionele kerk. We willen aansluiting vinden met onze omgeving. Dat betekent dat je jezelf steeds de vraag moet stellen: wat is écht belangrijk om de Amsterdammer te bereiken? Tegelijk wil je ook een veilige plek zijn voor de bestaande kerkleden."

Achterover leunen
"Het voorgaan in een kerkdienst vind ik heel leuk", antwoordt Elsbeth op de vraag waar ze naar uitkijkt. "Maar ook het zoeken samen met de gemeente naar hoe je kerk kan zijn, als de vanzelfsprekendheid weg is. Ik ben niet zo pessimistisch over de kerk - die blijft altijd bestaan. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. We moeten blijven zoeken naar nieuwe vormen."

Ds. Elsbeth Gruteke krijgt een formatieplaats van 75% in de Jeruzalemkerk. Daarnaast blijft ze één dag voor EO Radio 5 werken als presentator van Onderweg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons