De strijd van de wolven

Het strijdtoneel van elke dag

Op iedere plek waar je komt neem je vaak twee wolven met je mee: de wolf van de angst en de wolf van het verlangen en de liefde. Deze wolven voeren een gevecht. Wie wint er? Aanwijzingen voor het strijdtoneel van elke dag.

Afgelopen tijd kwam ik wekelijks op plekken waar de wolf van de angst het leek te winnen. Iemand die ons zeer nabij is, is opgenomen in een psychiatrische kliniek. Alle nare verhalen die je over zulke instellingen hoort bleken te kloppen. Vale gordijnen, dode geraniums en vensterbanken die al maanden niet zijn afgenomen. Als je in de huiskamer van de instelling zit, komt er een wonderlijke stoet mensen aan je voorbij. De één scheld je uit, de ander schud je vijf keer binnen een kwartier de hand. Huilende mensen, paniek en onbegrip. Wie hier met menselijke ogen naar kijkt ziet geen uitweg. De wolf van de angst grijnst me in het gezicht.

Dan een lid van onze kring. Een aimabele man zonder papieren. Opgepakt en vastgezet. In de zomer waarin iedereen nieuwe avonturen beleefde kwam er voor hem geen nieuw uitzicht. En hij is niet de enige. Wekelijks komen er nieuwe kringbezoekers bij. Mensen die op straat slapen; ze vormen het topje van de ijsberg. Ongelofelijke verhalen blijken waar te zijn. De wolf van de moedeloosheid zwaait met zijn staart.

Ik wil niet dat deze valse wolf in mij wint en mij verandert in een cynisch wezen. Wat mij helpt is het verhaal van de oude Indiaan die aan zijn kinderen vertelde over de strijd van de wolven. ‘Welke wolf wint er?’ vroeg zijn nageslacht nieuwsgierig. De indiaan antwoordde: ‘De wolf die het meest wordt gevoed.’ En dat kun je heel praktisch maken:

  • Voed de wolf van de liefde vlak voordat je het strijdtoneel instapt. Voor ons gezin betekent dat: het aantrekken van de geestelijke wapenrusting, een tekst rondom liefde proclameren en het strijdtoneel nooit zonder fleurige bloemen betreden.
  • Stap tijdens de strijd niet over naar het andere kamp. Hoe makkelijk is het om te gaan meehuilen met de cynische wolf. Toegeven dat er inderdaad geen uitzicht meer is. Vecht niet met de wapens van de tegenstander maar met het wapen van de liefde. Sla een arm om iemand heen, schenk hoop en geloof. Zodra  je het aan een ander schenkt, schenk je het ook aan jezelf.
  • Voed de wolf van de liefde na het strijdtoneel opnieuw. Want de slechte wolf reist met je mee en doet soms nog onverhoedse aanvallen. Wij plannen sinds kort na elk bezoek aan zo’n deprimerende plek direct een wandeling in de natuur. En dat werkt.
  • Maar misschien wel het belangrijkste: geloof dat er genoeg voedsel voorhanden is voor de goede wolf; door God gegeven. Geloof niet in de leugen van de slechte wolf, namelijk dat er nooit genoeg is. Hij heeft geen gelijk.

Welke wolf wil jij dat er vandaag wint in jouw leven?
Hoe kun je jouw goede wolf voeden?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons