Christelijke miljardair dichtbij koop 'vluchtelingeneiland'

Onderhandelingen met eigenaren van twee eilanden gestart

in Christelijk Nieuws

De christelijke miljardair en zakenman Naguib Sawiris wil een eiland kopen in Griekenland of Italië om duizenden vluchtelingen te helpen. Hij heeft daarvoor de privé-eigenaren van twee Griekse eilanden benaderd. De onderhandelingen zijn inmiddels begonnen.

"Natuurlijk is het haalbaar", aldus de miljardair, die lid is van de Koptisch christelijke kerk in Egypte, in een eerdere reactie tegen het Franse persbureau AFP. "Er zijn genoeg eilanden die uitgestorven zijn en honderdduizenden vluchtelingen kunnen huisvesten." Het plan is inmiddels goedgekeurd door de UNHCR, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, aldus Christian Post.

In een interview met CNN afgelopen zondag vertelde Sawiris dat de afbeelding van het verdronken jongetje Aylan hem wakker schudde. "Het was een erg ontroerend beeld. Daarnaast was de manier waarop de afbeeldingen uit Hongarije kwamen, de manier waarop de vluchtelingen door de autoriteiten daar werden behandeld en het feit dat ze, zeg maar, in bussen en treinen werden vervoerd teveel voor mij." Indien de aankoop van het eiland doorgaat zal het eiland ook vernoemd worden naar Aylan.

Sawiris geeft aan dat er nog veel uitdagingen te overwinnen zijn. Zo hebben vluchtelingen nog steeds een visum nodig om op het eiland te wonen omdat het nog onder het rechtsgebied van Italië of Griekenland valt. Sawiris moet daarom nog toestemming krijgen van de Griekse overheid. Als hij dit niet krijgt kan het project niet door gaan. "Alles wat ik nodig heb is toestemming om de mensen op dit eiland te huisvesten. Daarna heb ik niets meer nodig. Ik betaal ze voor het eiland, ik zorg voor de banen en ik zorg voor de logistiek. Ik weet dat ik dat kan," vertelde hij tegen CNN Money.

De kosten voor het project zijn volgens Sawiris naar schatting 90 miljoen euro. Na aankoop wil hij zelf een begin maken met de aanleg van de infrastructuur. Ook zal hij zorgen voor tijdelijk onderdak. Daarna kunnen de vluchtelingen zelf huizen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen bouwen. "En als alles beter wordt kan iedereen die terug wil gaan naar zijn thuisland terugkeren" aldus Sawiris.

Ook is de miljardair op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het inrichten van het eiland. Inmiddels zijn daarop vele reacties binnengekomen en is een speciaal team opgezet om alle vrijwilligers in te delen. Zodra de verkoop van het eiland rond is kan direct worden gestart met de voorbereidingen op de komst van de vluchtelingen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons