“Als verliezers moeten we dit kruis dragen”

The Passion niet naar Den Helder – initiatiefnemer Fred Omvlee teleurgesteld

in Mediatips

Het begint allemaal met kippenvel in Enschede. Op de plek van de vuurwerkramp nemen brandweermannen het grote verlichte kruis van The Passion op hun schouders. Defensie-predikant en internetpastor Fred Omvlee is erbij en weet het plotseling zeker: in 2016 moet The Passion naar Den Helder. Groot is dan ook de teleurstelling, nu na maanden van lobbyen en fondsenwerven The Passion tóch naar Amersfoort gaat.

“We wensen Amersfoort natuurlijk alle geluk en zegen”, begint Fred, “maar we hebben wel even een teleurstelling te verwerken.” Hij bracht bedrijven, kerken en marine bij elkaar om The Passion naar Den Helder te krijgen. “Helaas was het te weinig om de organisatie te overtuigen. Als verliezers moeten we dit kruis dragen, maar dat doen we met opgeheven hoofd, hoor.”

Waarom leek Den Helder je zo geschikt voor The Passion?
“Tijdens dat kippenvelmoment in Enschede zag ik het voor me: hoe tof zou het zijn als Afghanistan-veteranen het kruis in 2016 konden dragen? Ik stuurde een tweet uit, en kreeg meteen enthousiaste reacties van het korps mariniers, de directeur van het vliegveld en marine-commandant Rob Verkerk. Toen ging het balletje rollen.

Generaal Verkerk nodigde me meteen uit op de koffie. Hij vond The Passion echt een feel good evenement, dat prima paste in Den Helder. The Passion is zo’n breed gedragen evenement, dat ook niet-gelovigen er heel makkelijk bij kunnen aansluiten. Dat is theologisch gezien de winst van The Passion: je ervaart de kracht van het universele verhaal van Jezus. Het verhaal raakt een snaar. Het is een compliment voor The Passion dat grote organisaties niet bang zijn om zich eraan te verbinden.”

Ga je het volgend jaar weer proberen?
“Dat hangt ook van de gemeente af. In 2017 ligt in ieder geval de nadruk op SAIL Den Helder. Maar we geven niet op!”

Organiseer je nu een lokale The Passion in Den Helder?
“We hebben wel plannen, maar die zijn nog niet zo concreet. Ik wil eerst terugkijken op de afgelopen periode, want de positieve energie overheerst. En wie weet is Den Helder toch nog een beetje present in Amersfoort en lopen militairen mee bij de processie.”


Fred Omvlee is internetpastor bij mijnkerk.nl en geestelijk verzorger bij de Koninklijke Marine.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons