'Als incest-slachtoffer heb ik anderen kunnen helpen'

De Verandering 1993

in Mediatips

De uitzending met Marrie van der Feen-de Muynck in 1993 bracht heel wat teweeg. Haar verhaal over incest - haar vader misbruikte haar toen ze jong was - greep veel mensen aan.

Marrie van der Feen-de Muynck | Uitzending: 1993

“Ik kreeg enorm veel telefoontjes en brieven. Tegelijkertijd was mijn familie niet blij met de uitzending. Mijn broer beschuldigde mij er juist van dat ik voorgetrokken werd door mijn vader. Terwijl ik het slachtoffer was.” Na de uitzending is Marrie zich gaan inzetten voor andere slachtoffers.

Ze studeerde af op een onderzoek naar de emotionele gevolgen van incest en werkte als psycholoog in de hulpverlening. De heftige verhalen van haar cliënten maken diepe indruk op haar. “Het helpt om tussendoor leuke dingen te doen; spelen met mijn kleinkinderen of op vakantie gaan.” De afgelopen jaren hielp ze veel vrouwen en mannen in haar praktijk Stichting Petra. “Mijn deelname aan het programma heeft tot gevolg gehad dat slachtoffers konden herstellen. Ook ben ik sterker geworden, al voel ik me nog steeds kwetsbaar in deze wereld, waar het kwaad veel schade aanricht.” Toch is ze ervan overtuigd dat God haar leidt. “Ik voel me gesterkt door de wetenschap dat God mijn Vader is en dat Hij mij wil gebruiken om tot zegen te zijn. Zolang ik gezond ben, ga ik door met mijn werk.”

‘De Verandering’ is het langstlopende programma van de EO en kent dan ook vele gezichten. Het begon meer dan dertig jaar geleden, eerst onder de naam ‘Mag ik eens met je praten’ en daarna ‘God verandert mensen’. Het programma volgt mensen die door het geloof in God totaal zijn veranderd, met intense gesprekken tot gevolg. Nu is het programma zelf aan verandering toe. Waar eerder de hoofdgast meteen in beeld kwam, begint  ‘De Verandering’ vanaf dit seizoen met verhalen van familieleden en vrienden over de gast. Ook leren we hem of haar kennen door foto’s, home-video’s of krantenartikelen. In het tweede deel gaat presentator Kefah Allush met de hoofdgast in gesprek, en praten ze over de verandering en hoe het nu is.

 De Verandering. Nieuwe uitzendingen vanaf 5 september iedere zaterdag op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons