Adieu God genomineerd voor Sonja Barend-Award

"Wonderlijk gesprek tussen Tijs van den Brink en Arjen Lubach over het geloof"

in Mediatips

De VARA heeft gisterochtend de twaalf genomineerden voor de Sonja Barend Award bekend gemaakt: de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen. Onder de genomineerden zit het interview van Tijs van den Brink met Arjen Lubach in het programma Adieu God.

De VARA noemt het "bewonderenswaardig dat Van den Brink de welbespraakte criticaster en bekende atheïst Arjen Lubach uitnodigt en een geestige botsing van visie op het geloof mogelijk maakt". Het gesprek, dat uitmondt in een stevige discussie, gaat onder meer over de jeugd van Lubach, de wetenschappelijke bewijzen voor het bestaan van God en het wel of niet bestaan van geesten. Het interview heeft sinds maart 2015 belangstelling gekregen van diverse media.

"Telkens als ik Van den Brink iemand hoor interviewen, denk ik: hij is gelovig, wat weet hij nou?" zei Arjen Lubach ooit. Lubach, schrijver, cabaretier en televisiepresentator, noemt zichzelf fel atheïst en kan zich niet voorstellen dat mensen geloven in een God. In de media heeft hij zich regelmatig kritisch uitgelaten over het geloof.

Toch is Lubach bewust gekozen voor het interview in Adieu God?. Bert Heuvelman, eindredacteur van Adieu God?: "Dit lastige interview is een bewuste keuze. We wisten wie Arjen Lubach was en wat zijn vragen waren, maar zoiets moet je niet uit de weg gaan. Het is ook juist heel mooi." In eerste instantie was de montage-versie van het programma vriendelijker en werd de scherpe toon vermeden: "In het uiteindelijke programma hebben we het geheel toch scherper neergezet. De scherpe toon mag er niet uit en is juist relevant voor het gesprek over deze kritische vragen. Na de uitzending is de discussie nog wel een uur doorgegaan."

In reactie zegt Tijs de nominatie van een interview uit de Adieu God?-serie niet geheel onverwachts te vinden. "Het is al het derde jaar op rij dat een aflevering van Adieu God? is genomineerd dus totaal onverwacht kwam het niet. En ik snap dat de aflevering met Lubach eruit sprong." Ook gaf hij aan het interview lastig te vinden.

Zodra Tijs in het interview bevestigend reageert op de vraag van Arjen of er geesten bestaan kijkt Arjen vol ongeloof voor zich uit. Tijs: “Ik vond dat er twee punten uitsprongen: zijn ongeloof in het bestaan van goed en kwaad en mijn geloof in geesten. Dat laatste trok veel aandacht en dat snap ik wel. Ik stelde me op dat punt open en kwetsbaar op, dat is typerend voor Adieu God?. Ik probeer zelf niet buiten schot te blijven in de serie. Ik vind het mooi dat dat beloond is met een nominatie".

Een klein fragment van het begin van de uitzending, waarin Tijs van den Brink begint met een aantal citaten van Arjen Lubach:

Tijs: De mooiste, wat mij betreft: ‘Telkens als ik Van den Brink iemand hoor interviewen, denk ik: hij is gelovig, wat weet hij nou?’
Arjen: Hahaha. Ja. Over welk interview wil je het hebben? Haha.

Tijs: Ik wil vooral vragen: hoe gaan we hier een goed gesprek van maken?
Arjen: Dat is heel goed mogelijk, toch?

Tijs: Ja? Kan dat met mensen die geloven? Want die zijn toch heel raar.
Arjen: Het is leuk om te praten met mensen die raar zijn.

Tijs: Daar valt goed mee te praten.
Arjen: Als ik met iemand praat die hetzelfde denkt, zijn we snel uitgepraat.

Tijs: Maar er zit ook een ondertoon in. Van: die kan ik niet serieus nemen.

De volledige uitzending met Arjen Lubach is hier te bekijken.

In Adieu God? ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders. Ondanks hun christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons