Yad Vashem eert schrijfster en dominee

Echtpaar 'rechtvaardigen onder de Volkeren'

in Geloven

Het echtpaar Johanna Schipper-Kuiper en dominee Klaas Abe Schipper krijgt postuum de Yad Vashem-onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'. Zij waren bij de eersten die in verzet kwamen tegen het antisemitisme en acties ondernamen om Joden te redden van de nazi's. Volgens de ambassade van Israël "overleefden zij de Tweede Wereldoorlog, maar stierven aan de gevolgen".

Johanna was theologe en schrijfster van een kinderbijbel. Klaas Abe, met wie ze op latere leeftijd trouwde, was dominee. Op hun pastorie hielden ze Joodse onderduikers verborgen. Klaas Abe werd gearresteerd bij een inval waarbij ook vier onderduikers werden gevonden, terwijl Johanna van huis was om valse persoonsbewijzen te halen.

Klaas Abe overleed na een langdurige ziekte in 1949, Johanna in 1956. De onderscheiding wordt op 24 augustus in Oosthuizen in ontvangst genomen door hun kleindochter Maya.

Het Yad Vashem Instituut in Israël werd in 1953 opgericht ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook eert het instituut mensen die op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan het redden van Joden. Wereldwijd zijn meer dan 25.700 mensen geëerd, onder wie 5450 Nederlanders.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons