Waldenzen kunnen RK-Kerk niet vergeven

Paus vraagt vergeving om honderden jaren vervolging

in Christelijk Nieuws

De Waldenzen en methodisten in Italië kunnen niet ingaan op het verzoek om vergeving dat Paus Franciscus namens de Rooms-Katholieke Kerk heeft gedaan. De geloofsgemeenschap werd na haar ontstaan in de twaalde eeuw al snel beschuldigd van ketterij en is honderden jaren vervolgd.

Als eerste paus bezocht Franciscus eind juni een kerk van de Waldenzen. "Ik vraag u namens de Katholieke Kerk om vergeving voor al het onchristelijke, ja, alle onmenselijke handelingen en instellingen die we in de geschiedenis tegen jullie in stelling gebracht hebben'', zei hij toen.

De Waldenzen waarderen de spijtbetuiging van de paus. Ze hebben de “vraag om vergeving met groot respect en niet zonder emotie ontvangen, (…) maar dat staat ons echter niet toe om te spreken namens diegenen die hun getuigenis voor het evangelische geloof met bloed en ander lijden hebben betaald en om in hun plaats vergiffenis te schenken", schrijven de 180 deelnemers aan de synode gister in een korte brief.

Moeilijke relatie
De brief is in het Vaticaan met teleurstelling ontvangen. De reactie kenmerkt de moeilijke relatie van veel protestanten ten opzichte van de Rooms-Katholieke Kerk, vooral in landen waar de katholieken in de meerderheid zijn.

Los van de keus om niet te vergeven, schrijft de synode wel wdat “God de nieuwe betrekkingen tussen onze kerken” zal veranderen, en dat ze uitziet naar nieuwe samenwerking met katholieken.


Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons