Waarom Leger des Heils júist bij FC Utrecht past

Deze zondag Leger des Heils op shirt FC Utrecht

Het rood-witte thuisshirt van FC Utrecht heeft een oude en diepe symboliek, zo ontdekte KlaasJan Baas. En daarom zou het Leger des Heils niet eenmalig, maar altijd op het shirt van de club uit de Domstad moeten prijken.

Op het shirt van FC Utrecht staat deze zondag eenmalig het logo van het Leger des Heils. Ook op de reclameborden wordt het logo van het evangelisch kerkgenootschap getoond. FC Utrecht speelt zondag thuis tegen Heerenveen.

Achterkant
Het Leger krijgt een plekje op de achterkant van het shirt, op de plek waar normaal Tele2 staat. Dit bedrijf is van plan om vaker dit seizoen haar plek af te staan aan maatschappelijke organisaties. En het is een marketingtruc die werkt: zelfs op de website van EO-geloven hebben we het nu over dit telecombedrijf...

Rood-wit
Maar ik wil het helemaal niet hebben over Tele2. Het gaat mij om het shirt van FC Utrecht. Net zoals zoveel voetbalclubs heeft FC Utrecht een rood-wit shirt, maar het bijzondere bij Utrecht is dat de scheidslijn tussen rood en wit diagonaal loopt. Nét als in het wapen en de vlag van de stad Utrecht. En dan mag ik vast voorzichtig de conclusie trekken dat de FC dit ontwerp aan de stad ontleent.

Sint Maarten
Dat wapen van de stad Utrecht heeft een diepe en oude symbolische betekenis. Het gaat terug op de patroonheilige van de stad: Sint Maarten. Ja, dezelfde van het 11 novemberfeest waarbij kinderen al liedjes-zingend over koeien met staarten langs de deuren trekken. Deze oude heilige is trouwens al een stuk ouder dan de stad: hij leefde in de vierde eeuw. En dat is hééééél lang geleden.

Mantel
De verhalen over deze Sint Maarten waren super-populair in de Middeleeuwen. Dat is niet zo gek, want het was een toffe peer. Toen hij een keer een verkleumde bedelaar tegenkwam bij de poort van Amiens (Frankrijk), pakte hij zijn zwaard, sneed zijn rode mantel doormidden en gaf een helft aan de bedelaar. Op verschillende beeltenissen in de stad Utrecht is dit tafereel nog te zien.
In het wapen van Utrecht zien we een verstild beeld van die halve mantel van Sint Maarten. Het witte gedeelte is weggegeven aan de armen.

Kledingzak
Stiekem hoop ik dat deze onbaatzuchtige geest door dit wapen ook in de stad blijft hangen. En misschien zelfs bij de voetbalclub. Dat nu een plekje op het shirt wordt gegund aan uitgerekend het Leger des Heils is hoopgevend. Want is het Leger des Heils niet de Sint Maarten van nu? Geheel belangeloos zorgen ook zij voor de armsten van onze samenleving. En juist via het Leger des Heils kunnen wij nu nog steeds een deel van onze kleding weggeven. Maar alsjeblieft: geen halve jassen in die kledingzakken van het Leger doen!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons