VN-vredesprijs voor religieuze leiders CAR

‘Drie heiligen van Bangui’ speelden belangrijke rol in vredesproces

in Christelijk Nieuws

Drie religieuze leiders uit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben deze week in het Zwitserse Genève een prestigieuze VN-vredesprijs ontvangen. De aartsbisschop, imam en predikant trokken op het toppunt van de geweldsgolf in de CAR door het land om te pleiten voor verzoening en internationaal ingrijpen. Met indrukwekkend succes.

Door hun boodschap van verzoening kregen de drie mannen al snel de bijnaam ‘de drie heiligen van Bangui’ (hoofdstad van CAR). De relatie tussen de moslimminderheid en de christenen gaat er langzaam op vooruit, maar “het is een kwetsbare vrede”, zegt bisschop Nzapalainga. Samen met imam Oumar Kobine Layama en predikant Nicolas Guérékoyamémé-Gbangou richtte hij in 2013 een interreligieus verzoeningsplatform op; het Interfaith Peace Platform.

Geen religieuze strijd
In maart 2013 veroverden de voornamelijk islamitische rebellen van de Seleka de hoofdstad Bangui en stelden ze de eerste moslimpresident Djotodia aan. De Seleka terroriseerde de christelijke meerderheid in de stad en doodden mannen, vrouwen en kinderen. Tot vorig jaar, toen Djotodia mede dankzij de inspanningen van de drie religieuze leiders werd afgezet.

In reactie daarop doodde de overwegend christelijke anti-Balaka (anti-machete) militie duizenden moslims. Door het conflict zijn inmiddels zo’n half miljoen mensen naar de buurlanden gevlucht, en nog eens een half miljoen mensen zijn op de vlucht binnen de CAR.

Toch benadrukte bisschop Nzapalainga vorig jaar in een interview met de Volkskrant dat het conflict in de CAR in de eerste plaats gaat om de verdeling van natuurlijke rijkdommen zoals goud, olie en diamanten. “Het is geen religieuze strijd tussen moslims en christenen zoals vaak wordt gezegd.”

Ik bid
Er is vooruitgang in de relaties tussen moslims en christenen in de CAR, maar die is fragmentarisch en kwetsbaar. De geestelijken vrezen de verkiezingen, die zullen plaatsvinden op 18 oktober (presedentsverkiezingen) en 22 november (parlement). “Ons land is nog steeds een kruidvat”, zegt imam Layama. “Er zijn tal van wapens. De gewapende groepen zijn er nog steeds. We zijn bang dat de wapens zullen stemmen, in plaats van de mensen.”

Toch blijven de drie mannen hopen en dromen: “We kunnen niet in het verleden blijven leven en blijven haten en wantrouwen”, betoogt aartsbisschop Nzapalainga. “Ik bid dat iedereen leert van het verleden. Laten we hand in hand werken om […] te ontdekken wat ons verenigt en een nieuwe republiek bouwen. Zodat iedere groep, stam en etniciteit zichzelf Centraal-Afrikaan kan noemen, zonder angst voor stigmatisering en uitsluiting.

Als ik nu moslims en christenen samen zie, kan ik zeggen dat die droom ooit realiteit wordt: we werken samen, we lopen, we zingen, we bidden en we gaan samen verder.”


Foto: Pastor Nicolas Guerekoyame-Gbangou, Imam Omar Kobine Layama and aartsbisschop Dieudonne Nzapalainga in maart 2014 in Berlijn (bron: DPA nieuwsfeed)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons