Vijf onchristelijke gewoonten die we moeten leren

Wat moeten we doen om onze christelijke stem niet te verliezen?

in Christelijk Nieuws

Volgens de Amerikaanse mediaconsultant Phil Cooke kunnen we nog een hoop leren van niet-christenen. Op zijn website zet hij uiteen welke vijf gewoonten, die op het eerste gezicht niet-christelijk lijken, we vaker zouden moeten toepassen op ons leven.

“Ik zeg ‘niet-christelijk’, omdat de christelijke cultuur om vele redenen op ze neerkijkt. Ze worden niet als traditionele christelijke gewoonten beschouwd. Maar om onze stem in de hedendaagse cultuur niet (nog meer) te verliezen, moeten we deze gewoonten begrijpen en beheersen. Hier is de lijst:

1.    Confronteer
De profeten uit het Oude Testament en de vroege kerkleiders waren niet bang om mensen een halt toe te roepen. Wanneer het op het Evangelie aankomt, is de inzet hoog. Paulus leerde Timotheüs om goedgunstig te zijn, maar ook vastberaden en standvastig. Het is de hoogste tijd om de standaard weer te verhogen; de standaard van ons gedrag, onze toewijding, onze houding en onze uitnemendheid. Wees genadig en heb lief. Maar wanneer er sprake is van het kwaad, of een broeder gedraagt zich onbehoorlijk, wees dan niet bang om te confronteren.

2. Kom in opstand
Standvastig de waarheid spreken veroorzaakt conflicten, omdat er altijd iemand is die het niet leuk vindt. We hebben dus een keuze: in opstand komen of terugdeinzen. Zonder schoften of controlfreaks te worden, moeten we soms brutaal zijn. Vraag het de koptische christenen die worden vervolgd in het Midden-Oosten. De Bijbel zegt dat men ijzer scherpt met ijzer – maar dat gebeurt alleen wanneer de twee ijzers tegen elkaar slaan.

3. Wees meedogenloos
Wees meedogenloos op één belangrijk terrein: jezelf. Wees meedogenloos in je toewijding tot Christus. Wees meedogenloos in je intellectuele groei. Wees meedogenloos in de goede afwerking. Een van de grootste gebieden waar we meedogenloos in moeten zijn is onze tijd. Hoeveel tijd besteed je aan het klagen over problemen tegen mensen die ze niet kunnen oplossen? Hoeveel tijd práát je, terwijl je zou moeten dóén? Wanneer het op anderen aankomt: wees genadig. Maar wanneer het op jezelf en je tijd aankomt, wees meedogenloos.

4. Oordeel
Dit hebben we echt flink verpest. Wanneer de Bijbel spreekt over oordeel, gaat het over mensen; niet over gedrag, kwaliteit van het werk of resultaten. We kunnen niet oordelen over iemands hart of hoe hij staat tegenover God, maar we kunnen wel oordelen over de externe resultaten. Onder de valse benaming ‘veroordeel niet’ staan we toe dat werknemers hun werk laten versloffen, dat projecten ineffectief zijn en dat de leer wordt aangetast. En, misschien wel het meeste van allemaal, staan we toe dat dominees en christelijke leiders geen acht slaan op de morele standaarden zonder verwijt, wat ervoor kan zorgen dat de christelijke morele autoriteit binnen onze cultuur aangetast wordt.

5. Zeg nee
Warren Buffett (Amerikaans zakenman, red.) zegt: “Het verschil tussen succesvolle mensen en werkelijk succesvolle mensen is dat werkelijk succesvolle mensen tegen bijna alles nee zeggen.” Ja, je kan te ver gaan; maar als je nooit nee zegt, ligt de focus in je leven meer op de prioriteiten van anderen dan op die van jezelf. Natuurlijk willen we mensen helpen en dienaar zijn. Maar als God je heeft geroepen om iets te bereiken met je leven, moet je tegen veel dingen nee zeggen. Leer nee te zeggen, zelfs tegen goede dingen, zodat je grote dingen kunt bereiken.
 
Natuurlijk, binnen al deze terreinen kun je extreem zijn en negatief voor de dag komen. Maar lees gewoon de Bijbel en zie hoe er op al deze terreinen overwinningen zijn behaald, die ervoor zorgden dat mensen Gods roeping konden volgen en grote dingen konden bereiken.
 
(Waarschuwing: ik neem geen verantwoordelijkheid voor zelfingenomen kritieken die je tegen kan komen als je deze gewoonten in de praktijk brengt).”
  

Phil Cooke is een Amerikaanse mediaconsulent en een internationaal bekende schrijver en spreker. Cooke staat vooral bekend om zijn kritiek op de huidige Amerikaanse cultuur en op welke manier deze de christelijke cultuur beïnvloedt. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons