Theater | De kracht van geloven

Marathonvoorstelling over Jezus en zijn impact op familie en vrienden

in Mediatips

Kan je geloof in God bovenmenselijke proporties aannemen en je bevrijden van angst voor pijn en dood? Deze vraag staat centraal in de theatervoorstelling 'Zie de mens'. Je wordt meegenomen in de achtbaan van emoties van de vrienden en familie van Jezus van Nazareth: de man die vol missie en vuur doorgaat en hier voor betaalt met zijn leven.

De reacties op de voorstelling Zie de mens - dit voorjaar - waren zo overweldigend, dat er in september een reprise plaatsvindt.

Magistraal
'Magistrale voorstelling van een van de grootste verhalen van ons erfgoed', reageert een bezoeker. 'Ik ben theoloog, veel is bekend, maar alles klonk als nieuw. Je krijgt het verhaal voorgeschoteld zonder interpretaties, zonder theologie, zonder duidingen', vervolgt een andere bezoeker.

Achter Jezus aan
‘Jezus had ontegenzeglijke kwaliteiten waardoor mensen hem achterna liepen' vindt Arie de Mol, artistiek leider van Toneelgroep De Appel èn regisseur van van het stuk. 'Als regisseur wil ik de focus leggen op de mensen om hem heen, zijn vrienden en familie. Wat zochten ze in hem of beter, in het leven?"

Op zoek naar zin
'Al langere tijd loop ik rond met het idee om mijn tanden te zetten in het leven van Jezus', vervolgt de Mol. 'Zijn verhaal bestaat eigenlijk uit een oneindige reeks algemeen menselijke thema's en motieven. Hoe mensen hun leven zin proberen te geven. Hoe ze op zoek zijn naar een rechtvaardiger leven. Sommige mensen inspireren. Jezus is zo'n mens.'

In de ban
'We volgen een aantal van de zoekenden om Jezus heen. Mensen die stuk voor stuk in de ban raken van de man die hun leven richting en doel geeft. Maar Jezus leert ze meer dan het geloof in een mooie toekomst; hij daagt iedereen uit om het eigen doen en laten onder de loep te leggen. De beweging groeit explosief en vormt al snel een bedreiging voor de Romeinse en Joodse overheden. 

De arrestatie van Jezus is onafwendbaar. Als hij vervolgens sterft aan het kruis, slaat de ontreddering bij de volgelingen toe. Zullen ze zich hun kracht en overtuiging laten ontnemen en eindigen in vertwijfeling?'

Theatermarathon
De theatervoorstelling over het leven van Jezus van Nazareth en zijn volgelingen, is met respect gemaakt en voor iedereen geschikt: gelovig en niet-gelovig. De voorstelling is een avondvullend all in pakket: een prima verzorgd diner afgewisseld met drie delen voorstelling.

Lezersactie
Speciaal voor de bezoekers van EO Geloven heeft De Appel een aantrekkelijke aanbieding: je betaalt slechts € 100,- voor 2 toegangskaartjes, inclusief diner mèt dessert en programmaboekje. Normale prijs is € 75,- per kaartje. Deze aanbieding is niet geldig in combinatie met andere kortingen en op al gekochte kaarten. 

  • Kortingskaarten bestellen? Bel de Appelkassa, tel. 070 3502200 o.v.v. lezersactie EO
  • Meer informatie over data, tijden en locatie vind je hier

Bekijk alvast de trailer

Foto's zijn gemaakt door Leo van Velzen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons