Ouderen: onmisbaar in de kerk

"Print dit blog uit voor de ouderen in je gemeente, want we hebben ze nodig!"

in Christelijk Nieuws

Ze legt haar gerimpelde hand met pigmentvlekken op mijn arm. Ze is een stuk kleiner dan ik en loopt inmiddels een beetje gebogen. Terwijl ze me aankijkt door haar leesbril met haar liefdevolle ogen en een brede glimlach, fluistert ze me zacht toe: “Ik heb vanmorgen voor je gebeden hoor.”

Ik sta op het punt om in een gemeente een dienst te gaan leiden en zeg hierdoor bemoedigd: “Dankuwel.” Ik ben er een beetje stil van. Zo lief. Ze antwoord meteen: “O zeg maar gewoon 'je' en 'Pauline' hoor.” Ze had me bij een eerder bezoek al verteld dat ze 75 (inmiddels 76) was en net had besloten te stoppen met het leiden van een kinderclub. Meer dan een halve eeuw is ze trouw geweest, nu kan het niet meer.
 
Jeugdleiders tekort
Gelukkig is ze nooit gestopt met bidden! Wat een bijzondere vrouw. Ik moet even terugdenken aan de keer dat ik de vijfenzeventigplus groep van een gemeente binnen stap met een specifieke vraag. Wanneer iedereen zijn plekje heeft gevonden met een kop koffie en een koekje, krijg ik het woord. “We komen jeugdleiders tekort en wilden eigenlijk vragen wie van jullie beschikbaar is…”
 
Stilte. Links en rechts worden brillen rechtgezet, een wandelstok valt hard kletterend op de grond. Iemand voelt even of zijn gehoorapparaat wel goed afgeregeld staat. Ik vervolg mijn vraag. “Ik ga u niet vragen om op vrijdagavond de tienerclub in de jeugdruimte te gaan leiden. Al bent u daar meer dan welkom eens langs te komen. Wat ik u wil vragen is om voor onze jongeren te bidden. We hebben mensen nodig die dat willen doen.”
 
Achterkleinkinderen
Verschillende keren ben ik kerken binnengestapt bij deze leeftijdsgroep, of heb ik geadviseerd dat te doen. Elke keer om die vraag te stellen. Altijd ontmoet ik oudere mensen die dat graag doen. Omdat het - als puntje bij paaltje komt - gaat om hun eigen kleinkinderen of zelfs achterkleinkinderen. Het gaat om iets wat ze dierbaar is. De kerk, hun kerk, hun gemeente.
 
Briefje
Aan het eind van de dienst schiet Pauline me nog even aan. Ze stopt een briefje in mijn hand. “Hier moest ik aan denken tijdens je preek, lees later maar...” Als ik thuis het briefje uit mijn broekzak vis, lees ik een gedichtje die past bij de tijd van het jaar. Advent.


Misschien moet je dit blog niet alleen liken of delen, maar ook even uitprinten voor de ouderen in je gemeente. We hebben ze zo hard nodig in het doorgeven van het geloof aan jongeren. In hun levenswijsheid en hun gebed bijvoorbeeld.
 
Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons