Karaktervakantie voor mannen: doe het zelf!

Fysieke uitdaging, geestelijke diepgang en verbroedering in een trektocht

in Geloven

Met pijnlijke schouders gooi ik na zestien kilometer wandelen mijn rugzak op de grond. We zijn waar we wilden zijn volgens onze wandelkaart. Nu een goede plek zoeken op deze berg om ons kamp op te tuigen. Zoekend langs de heuvel gaan we op zoek naar een plek waar we onze veldoven kunnen graven, het zeil kunnen spannen om onder te slapen en een avond met Bijbelstudie en gesprek te houden. Samen met vier vrienden maakte ik een inspirerende en verdiepende trektocht door de bergen. Ik geloof dat zulke activiteiten voor elke man belangrijk van waarde kunnen zijn. Daarom geef ik hier wat inspiratie om zo’n trektocht zelf te organiseren.

Geïnspireerd door de missie en karakterweekenden van de 4e musketier, dacht ik: waarom kan ik dat niet zelf? Op kleine schaal en met weinig geld. Ik vroeg vier vrienden of ze enthousiast waren voor een trektocht in combinatie met Bijbelstudies en gesprekken over ons leven. Dat waren ze. Een zeer geslaagde vierdaagse was het resultaat.
 
Totaal verschillende groepsleden
Met een legercommandant van de Luchtmobiele Brigade, een sociaal werker die erg betrokken is bij de Vluchtkerkgroep, een IT-consultant, een singer-songwriter die flinke sprongen heeft gemaakt in de muziekwereld en een EO-redacteur liepen we met een groep van totaal verschillende karakters, interesses en talenten. Juist in dat verschil zit een grote kracht. Dat valt zeker op wanneer je op zo’n manier teruggaat naar de basis.
 
Hoe loop jij?
Het thema van de vierdaagse was ‘Hoe loop jij?’. Deze vraag is geïnspireerd op het oude idee van de pelgrimstocht en de metafoor voor het leven. Ons format is als volgt: nadat we ons doel hadden bereikt, zetten we ons kamp op. Dat betekende concreet dat we een zeil spanden, onze matjes uitrolden en een vuur en een veldoven bouwden. Vervolgens had ik een Bijbelstudie voorbereid over subthema’s van ‘Hoe loop jij?’. Van tevoren had ik deze thema’s verdeeld onder de deelnemers met de vraag om aan de hand hiervan een persoonlijke inleiding te geven en daarover het gesprek aan te gaan.
 
Flauwe humor, ongecompliceerd en mannen onder elkaar
Het was een ongecompliceerde vakantie, vol slechte grappen. Het is goed om als mannen op stap te zijn en te verbroederen. Daarbij hoort bier, veel slechte grappen en praten over ‘grote zaken’ in deze wereld zoals de toedracht van de conflicten in Oekraïne en in Israël. Sorry voor de vrouwen die dit lezen, maar het is heerlijk om als groep mannen op stap te gaan. 
 
Parallellen met leven en kerk-zijn
Het was niet moeilijk om in de trektocht parallellen te zien naar ons eigen leven. Zoals pelgrimstochten vanouds ook een metafoor zijn naar leven en geloof, zo beleefde ik de aspecten uit deze trektocht ook bewust als krachtige metaforen hiervan. Elke dag gingen we weer op zoek een plek om een slaapplek/bivak te creëren. Soms is de weg steil, de rugzak zwaar zijn en moet de bagage van anderen vanwege blessures worden gedragen. Je trekt met elkaar op in een hele basale omgeving met een gezamenlijk doel. Ieder draagt daaraan bij met zijn eigen gaven en persoonlijkheid. En belangrijk: je bent verantwoordelijk voor elkaar in voor- en tegenspoed. Dat is het mooie van een fysieke uitdaging met geestelijke diepgang.
 
Terug naar de basis
Eigenlijk heb je niet meer nodig dan vrienden, eten, een dak en God. Juist door zo’n primitief karakter en een gemeenschappelijk verlangen, krijg je veel ruimte voor God. Wanneer je echt betrokken bent op elkaars groei en er is goede gespreksinput, dan kan het een krachtig (mannelijk) instrument zijn voor de relatie met God.
 
Tips om het zelf te doen
Waarom zou je dit niet zelf organiseren? Drie tips om dit zelf in de praktijk te brengen met vrienden of kerkgenoten:

  • Goede voorbereiding
    Goede voorbereidingen betalen zich uit in de sfeer, diepgang en in het voorkomen van onverwachte verrassingen tijdens het lopen. Ga op zoek naar een mooi gebied en bereid je voor door een goede kaart aan te schaffen en een route voor te bereiden.  Als je nog weinig ervaring hebt met het buitenleven, zorg dan voor goede informatie over voedsel, afstanden, noodzakelijke dingen die je mee draagt. Ook de Bijbelstudies zijn erg belangrijk om voor te bereiden. Het feit dat elke deelnemer een persoonlijk deel van het dagthema voorbereidt, zorgt ongetwijfeld voor nog meer betrokkenheid.
  • Talent
    Zorg dat mensen taken oppakken waarvoor ze gepassioneerd en getalenteerd zijn om het op te pakken. Ik ben enthousiast om me in de Bijbel te verdiepen en een geestelijk gesprek te leiden, een ander is goed in het buitenleven en discipline, terwijl een derde een prima en gestructureerde penningmeester is.
  • Verlangen
    Ga met een groep op stap die het tof vind om het buitenleven in te gaan én die het verlangen hebben om te groeien in relatie met God en met elkaar. Ik geloof dat mannen die met elkaar optrekken en getuigenissen en juist ook kwetsbaarheden delen, erg krachtig zijn. Je hebt dan de tijd om elkaar te bemoedigen, te bevragen en voor elkaar te bidden.

Vlak voordat we als groep uit elkaar gaan, zitten we samen op een parkeerplaats in het gras. Het is een toeristische plek, maar daar merken we weinig van. Hier houden we onze laatste Bijbelstudie over nederigheid waar we leren dat Gods waarheid voor wijzen en verstandigen verborgen wordt gehouden, maar aan eenvoudige mensen wordt geopenbaard (Matteüs 11). Daar bidden we ook voor elkaar. Dit ervoer ik als het ‘onder de zegen stellen’ zoals Henri Nouwen dat bedoelde.
 
We zijn er weer klaar voor. En voor de verandering is het ook wel leuk om weer vrouwen tegen te komen.

Auteur: Daan Molenaar

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons