Joodse zanger tóch welkom op festival

Spaans festival wil 'fout' goedmaken

in Christelijk Nieuws

De Orthodox-Joodse zanger Matisyahu was geschrapt uit een Spaans festivalprogramma.

Update 2 | 19 augustus 16:35u: Spaans festival wil 'fout' goedmaken
De organisatoren van het Spaanse muziekfestival Rototom Sunsplash hebben woensdag laten weten dat de joods-Amerikaanse reggaezanger Matisyahu toch welkom is. Het festival annuleerde eerder het concert van Matisyahu, naar eigen zeggen onder druk van een organisatie die oproept om Israël te boycotten.

Het festival, dat op deze week plaatsvindt in de Spaanse plaats Benicassim, zegt nu een fout te hebben gemaakt en maakt op de website excuses.

Het annuleren van het concert kwam het festival dinsdag op scherpe kritiek te staan van de Spaanse regering. Die liet weten tegen antisemitisme te zijn.

De organisators van Rototom Sunsplash sluiten zich nu bij die boodschap aan. ,,We respecteren de Joodse gemeenschap'', laten ze weten in een verklaring op de site.

Update 1 | 19 augustus: Regering Spanje veroordeelt handelwijze festival
De Spaanse overheid heeft het Spaanse reggaefestival dat de Joods-Amerikaans muzikant Matisyahu weigerde, dinsdag scherp veroordeeld. In een statement veroordeelt het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken antisemitisme en stelt dat een onafhankelijke Palestijnse staat er door overleg tussen Israëli's en Palestijnen moet komen. ,,Door deze publieke verklaring benadrukken we het belang om niet te discrimineren, iets waarop iedere samenleving is gebouwd.''

Bericht van 18 augustus 2015
De joods-Amerikaanse reggaezanger Matisyahu mag niet optreden op een festival in Spanje. De organisatoren van Rototom Sunsplash hebben zijn show geschrapt, omdat hij niet wil zeggen hoe hij over de situatie in het Midden-Oosten denkt. ,,Verschrikkelijk en beledigend'', zegt Matisyahu op zijn Facebookpagina. 

Matisyahu is zijn Hebreeuwse artiestennaam. In het dagelijkse leven heet hij Matthew Paul Miller. Miller zou komende zaterdag optreden op het festival tussen Valencia en Barcelona. Een anti-Israëlische organisatie heeft opgeroepen het optreden te schrappen vanwege de situatie in het Midden-Oosten.

Dwingen
,,Als enige openlijk joodse artiest probeerden ze me te dwingen tot politieke uitspraken. Moesten de andere artiesten zich ook uitspreken om te mogen optreden?'' schrijft Matisyahu.

Geen antwoord
De organisatoren zeggen dat het optreden van Matisyahu ,,alleen maar ruzie, onbegrip, intolerantie en onbuigzaamheid'' zou hebben gebracht. De zanger wil volgens hen geen antwoord geven ,,op simpele en legitieme vragen over oorlog als een middel om conflicten op te lossen''.

King without a crown
Matisyahu werd in 2000 volgeling van de chassidische stroming binnen het jodendom. Hij ging traditionele kleding dragen, liet een zware baard staan en schreef religieuze teksten. In 2006 had Matisyahu een wereldwijde hit met de liveversie van het nummer King without a crown. Matisyahu schoor eind 2011 zijn baard af, maar bleef achter zijn geloof staan. Matisyahu stond in 2006 op het Lowlands-festival.

Bron: ANP / Afbeelding: Quentin Bruno

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons