Jimmy Carter: "Ik blijf preken zolang ik kan"

Oud-president VS vol Godsvertrouwen na diagnose kanker

in Christelijk Nieuws

Jimmy Carter, de 90-jarige oud-president van de Verenigde Staten van Amerika, vertelde donderdag zelf in een persconferentie dat hij nu ook tumoren in zijn hoofd heeft. "Ik heb er vrede mee, wat er ook gaat komen. Ik ben diep-gelovig en daar ben ik heel dankbaar voor."

,,Ik voel dat het nu in Gods handen ligt''

Jimmy Carter:

Gods handen
In mei was er al een tumor op de lever van Carter gevonden. Nadat die succesvol verwijderd was, bleek tijdens een nacontrole dat de kanker al op vier plaatsen in zijn brein is uitgezaaid. Het is nog onduidelijk wat de perspectieven zijn voor de 39-ste president van Amerika, zowel qua vertraging als mogelijke genezing van de kanker. Toen Carter de diagnose voor het eerst hoorde, dacht hij dat hij nog maar een paar weken te leven had. De doktoren gaven echter aan dat er nog behandelmogelijkheden zijn. "Wat er ook gebeurt, ik heb er vrede mee", herhaalde Carter een paar keer tijdens de persconferentie. "Ik voel dat het nu in Gods handen ligt."

Preken
Als thuishaven noemt Carter zijn kerkelijke gemeente (Maranatha Baptist Church) in Plains, Georgia. "Zolang als ik het fysiek volhoud, zal ik daar elke zondag blijven preken. We hebben honderden bezoekers, die wel eens willen meemaken hoe het is als een politicus uit de bijbel onderwijst." Ook voor aanstaande zondag staat Carter gewoon geprogrammeerd.
Tijdens zijn presidentiële campagne in 1976 werd zijn etiket als 'wedergeboren christen' nog gezien als een belemmering voor zijn kandidatuur bij de Democratische partij. Maar, zo schrijft de New York Times: "Nu helpt het hem juist, zo zegt hij, in de voorbereiding voor wat misschien de laatste strijd in zijn leven is."

 ,,Ik heb nooit geloofd dat Jezus vóór abortus zou zijn''

Trouwen
Carter gebruikte de persconferentie ook om terug te blikken op zijn leven en werken. "Het beste dat ik ooit heb gedaan is trouwen met Rosalynn." Dat is inmiddels als 59 jaar geleden. Maar ook de rest van zijn leven ervaart hij als gezegend: "Ik heb de kans gehad om president van de VS en gouverneur van Georgia te zijn. Ik heb veel mogen bereiken met het opzetten van het Carter Centre. Ik heb een grote en gezonde familie. En heb een lang leven gehad."

Abortus
In eerdere interviews heeft Carter al eens aangegeven dat abortus het enige ethische hete hangijzer was dat hij in politieke carrière heeft langs zien komen. "Ik heb nooit geloofd dat Jezus vóór abortus zou zijn (...) Dat is het het enige conflict tussen mijn politieke werk en christelijk geloof dat ik heb meegemaakt in mijn carrière." Carter doelt daarmee op zijn rol binnen de democratische partij, waar hij geacht werd de vrije keus voor abortus te steunen. In een ander recent interview gaf Carter aan dat hij meent te weten dat Jezus wel voor het homohuwelijk is.

,,Ik hoop dat de laatste worm sterft voordat ik dat doe''

Israël
Gevraagd naar welke wereldproblematiek hij nog het liefste opgelost zou zien tijdens zijn leven, antwoordde hij: "Vrede voor Israël en zijn buurlanden. Maar het vooruitzicht daarop is in 50 jaar nog niet zo somber geweest. De Israëlische regering heeft geen belangstelling voor een twee-statenoplossing, terwijl de rest van de wereld dat juist wél wil. En de regering van de VS heeft geen invloed meer in Israël."
Daarom heeft Carter zijn hoop gevestigd op het uitroeien van de de Guinee-worm. Eerder maakte deze worm nog miljoenen slachtoffers, op dit moment zijn er maar 11 ziekte-gevallen bekend. Een succes voor het Carter Centre. "Ik hoop dat de laatste worm sterft voordat ik dat doe" zei Carter met een big smile.

Pindaboer
Jimmy Carter was de 39ste president van de Verenigde Staten van 1977-1981. Hij was een voorbeeld hoe een Amerikaan van eenvoudige komaf ('pindaboer') en zonder politieke familie kon opklimmen tot het presidentschap: het toonbeeld van de Amerikaanse maatschappij met kansen voor iedereen. Na zijn presidentschap zette hij in 1982 het Carter Centre op om wereldwijd te streven naar de bestrijding van ziekten en het brengen van vrede. Nog steeds is Carter (internationaal) actief als president van zijn Carter Centre, al heeft hij nu aangegeven dat hij flink gaat afbouwen om zich te concentreren op het gevecht tegen kanker.
Jimmy Carter hoopt op 1 oktober 91 jaar te worden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons