Is noodhulp aan vluchtelingen echt nodig?

Andries Knevel blogt vanuit Griekenland

'De situatie op Kos is de afgelopen dagen iets minder chaotisch geworden. Marine en kustwacht vangen de boten met vluchtelingen een kilometer voor de kust op en begeleiden hen dan naar de haven.' Dat zegt Andries Knevel die vanmorgen voor EO Metterdaad naar het Griekse eiland is gevlogen. Voor EO Geloven blogt Andries vanaf Kos en Lesbos.

Ik heb ze gesproken, de vluchtelingen die vanwege het oorlogsgeweld Syrië en Jemen zijn ontvlucht. Maar ik heb ook een grote groep Pakistani gesproken die de ‘gevaarlijke’ reis over zee van Turkije naar Kos hebben gemaakt, op zoek naar werk in het rijke Europa. 

Moet je onderscheid maken als je noodhulp verleent? Is dat überhaupt mogelijk? En is die vraag eigenlijk nog relevant op moment dat de bootjes de kust van Griekenland al bereiken?

Wanneer mensen acute hulp nodig hebben, dan probeer je die te geven. En zo heb ik Nederlandse hulpverleensters onder meer via de Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen aan het werk gezien. Mensen kregen hulp zonder enig onderscheid.

De vraag wat de motivatie is van de vluchtelingen om Europa te bereiken is van een andere orde. Dit ligt op het bordje van andere instanties. Niet van de noodhulporganisaties, maar van de autoriteiten in Athene, Brussel of Berlijn.

Zolang mensen hun leven wagen om ‘de overkant’ te bereiken, zo lang is noodhulp hard nodig. Vooral als de autoriteiten van Griekenland die rol niet op zich nemen.

En die andere vragen? De vraag naar het waarom? De vraag naar tijdelijke of permanente verblijfsvergunning? Die komt later wel. Als de ergste nood is gelenigd.

Bekijk hier een video over Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen

EO Metterdaad zet zich in om bootvluchtelingen op te vangen en te voorzien in kleding, eten en medische zorg. Lees wat u kunt doen op metterdaad.eo.nl!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons