IS blaast eeuwenoude tempel in Palmyra op

Veel cultureel erfgoed gesloopt in afgelopen maanden

in Christelijk Nieuws

De eeuwenoude ruïnestad Palmyra in Syrië is zondag opnieuw een bijzonder tempel kwijtgeraakt, omdat strijders van Islamitische Staat (IS) die met een grote hoeveelheid explosieven hebben opgeblazen. Syrische autoriteiten bevestigden zondagavond dat het gaat om de Tempel van Baal-Shamin. Die tempel is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en gold als een van de bestbewaarde gebouwen in de historische stad.

Het hoofd van de wetenschappers in Palmyra, staat er niet van te kijken. ,,We hebben herhaaldelijk gezegd dat de volgende fase die van terroristen zou zijn. En dat ze, als ze de tijd hebben, beginnen met het vernietigen van tempels. Palmyra wordt voor mijn ogen vernield."

In de afgelopen maanden kwam het al vaker voor dat IS cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernielde. Zo sloopte IS eeuwenoude beelden in het Iraakse Mosul. Vrijdag nog doken er beelden van IS op waarop te zien was dat het Mar Elian-klooster in de Syrische stad al-Quaryatayn werd verwoest met bulldozers.

Behalve cultureel erfgoed moest ook een vooraanstaande archeoloog in Palmyra er recentelijk aan geloven. De 82-jarige Khaled Asaad werd vorige week onthoofd door strijders van IS. Zijn lichaam werd aan een zuil op het centrale plein van de stad gehangen. Asaad zat al een maand gevangen bij de extremistische moslimbeweging. Hij werkte ruim vijftig jaar in de stad en publiceerde daarover in verschillende internationale tijdschriften.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons