'Het geloof is niet gemaakt om elkaar de hersens in te slaan'

Voetballer Dirk Kuijt hekelt mensen die het geloof misbruiken

in Christelijk Nieuws

Feyenoordspeler Dirk Kuijt (35) heeft tijdens zijn voetbalcarrière het geloof nooit losgelaten. Wel merkt hij dat het hem frustreert dat tegenwoordig veel mensen het geloof gebruiken om een reden te vinden voor oorlog.

Dat vertelt hij in gesprek met de Volkskrant. "Mijn irritatie, nou ja, niet alleen mijn irritatie, is dat velen het geloof misbruiken. Het lijkt alsof dat erger wordt. Dat frustreert", legt Kuijt uit.

Voor de voetballer is het echter geen reden om afstand te doen van het geloof. "Elke week lees ik in de Bijbel. Wij bidden voor het eten en danken erna. Het geloof is voor mij een mooi houvast als het goed gaat, en ook als het minder gaat", zegt hij.

'In Katwijk zijn er mensen die één keer naar de kerk gaan op zondag. Anderen gaan twee keer. Sommigen gaan helemaal in het zwart. Sommigen kijken 's avonds gewoon naar Studio Sport, anderen kijken helemaal geen tv. Iedereen belijdt zijn geloof op de manier waarbij hij zich goed voelt. Zo is het ook met moslims. De Turkse jongens bij Fenerbahce deden niet aan de ramadan. Trainingsdagen in de voorbereiding waren, in hun optiek, te zwaar om te vasten. Dan haalden ze dat in op een vrije dag.

"Er zijn zo veel verschillende geloven, rassen en culturen. We kunnen zo veel van elkaar leren, en dat begint bij respect. Door respect krijg je vanzelf meer bewondering voor elkaar. Het geloof is niet gemaakt om elkaar de hersens in te slaan", besluit hij.

Lees verder bij de Volkskrant

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons