Gelovige kankerpatiënt voelt zich beter dan ongelovige

Religieuze mensen vinden troost in hun geloof

in Geloven

Kankerpatiënten die gelovig zijn, voelen zich gezonder dan kankerpatiënten die niet geloven. De religieuze mensen vinden troost in hun geloof. Althans, dat stellen Amerikaanse onderzoekers uit Florida in hun publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer.

Zij analyseerden in een groot onderzoek - waarvoor zij eerdere publicaties bekeken - het verband tussen het geloof en de geestelijke en sociale gesteldheid van ruim 44.000 mensen met kanker. 

Wat bleek? Geloof heeft een positieve invloed op de onderzochte kankerpatiënten. Religieuze mensen met kanker voelden zich fitter en waren beter in staat om hun dagelijkse taken uit te oefenen. Ook zijn gelovige kankerpatiënten minder bang of depressief en minder neerslachtig.

"Dit verband was vooral sterk aanwezig bij patiënten voor wie het geloof een emotionele zaak is", zegt onderzoeker Heather Jim, van het Moffitt Cancer Center in Florida tegen Medical News Today. "Voor patiënten die het gevoel hebben dat hun leven betekenis en een doel heeft." Jim is hoofdauteur van het artikel dat verscheen in Cancer.


Maar, hierbij moet vermeld worden dat het wél uitmaakt wélk geloof iemand aanhangt. Wie erin gelooft dat God 'welwillend ' is en mensen kan en wil helpen, voelde zich beter dan mensen die ervan overtuigd waren dat hun ziekte een straf was van God. Zij voelden zich psychisch juist slechter. 

Bron: RTL Nieuws

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons