Bouwen aan geloofsconditie

Het gaat mis in de wedstrijd, omdat het mis is gegaan in de training

in Geloven

Ik denk wel eens dat geloof net zoiets is als het hebben van conditie. Je kunt tijden hebben dat je de wereld aan kan en een volgend moment glipt het tussen je vingers weg. Voor zowel geloof als conditie is toewijding en training nodig. Of vinden we ‘geloof trainen’ steeds moeilijker, want ‘geloof is toch iets wat je gegeven wordt?!’

Iedereen snapt een marathon lopen inzet vraagt. Je hebt de juiste uitrusting nodig, je moet nadenken over je voeding, je hebt een trainingsschema nodig die je helpt je uithoudingsvermogen te vergroten. Je moet jezelf niet te overvragen om uiteindelijk die ruim 42 kilometer te kunnen lopen. In de meeste gevallen heb je ook een coach of groep nodig die met je meekijkt en je helpt volgende stappen te maken.

Inspanning
In zekere zin geldt dit volgens mij ook voor geloof. De groei daarvan gaat niet vanzelf. Geloven vraagt een zekere inspanning, een trainingschema, de juiste voeding en wellicht ook een coach of groep. Voel je de spanning al? We geloven toch ook dat het God is die het geloof geeft door zijn heilige Geest? Deze laatste overtuiging als enige waarheid zien, heeft als risico dat je er lui van kunt worden. ‘Als het God is die het geeft, waarom zou ik dan nog moeite doen?’

Training
Eigenlijk een gekke redenering. Op die manier kunnen we God namelijk ‘de schuld’ geven dat wij geestelijk vaak zo weinig in conditie zijn. We zouden het ook vreemd vinden als we iemand zien afhaken tijdens een marathon als hij zich nooit toegewijd heeft aan trainingen? Het gaat mis in de wedstrijd, omdat het mis is gegaan in de training.

Vijf uur
Zelf train ik voor triatlons. Ik wil alleen marathons lopen, als ik daarvoor éérst ook mag zwemmen en fietsen :-). Tenminste, dat is het plan. Ergens in de komende drie jaar wil ik een hele triatlon doen en die sluit je af met een marathon. Ik moet toegeven dat ik momenteel in een fase zit waarin mijn conditie tussen mijn vingers door weg aan het glippen is... Vorig jaar liep ik een PR op een halve triatlon – dat is ruim vijf uur . Op dit moment zou ik al moeite hebben met een kwart triatlon vrees ik.

Droom opgeven
Deze fase vind ik het moeilijkste moment. Doordat ik het afgelopen jaar in andere dingen heb geïnvesteerd – bijvoorbeeld een studie – is mijn trainingsritme anders geworden. Ik voelde mijn conditie langzaam minder worden. De makkelijkste keuze die ik nu kan maken, is mijn droom voor een hele triatlon opgeven. Makkelijk ja, want ik hoef die aan niemand te verantwoorden. Het was tenslotte ‘maar’ mijn droom.

Geloofsconditie bouwen
Geloof lijkt ook een beetje op iets wat we aan niemand hoeven te verantwoorden. Het wordt steeds meer iets van het individu. Het is zo makkelijk om dingen te vinden waarin je investeert. Met als gevolg dat je geloofsconditie tussen je vingers door gaat glippen? Studie, werk, vrienden, social media…

We praten veel in de kerk over hoe we geloofsconditie zouden kunnen krijgen. Maar bouwen we hier ook aan met onze jongeren? Veel jongeren kunnen het rijtje geloofsconditiebouwers wel opdreunen: Bijbellezen, bidden, zingen, ontmoeting, …. kerk?

Sportieve uitdaging
Zou het mooi zijn om die twee verwanten, geloof en conditie, te combineren? Met jongeren een sportieve uitdaging aangaan en tegelijk investeren in je geloofsconditie, niet alleen voor een project in de zomer, maar een investering voor langer. Soort geestelijke duursport.

André Maliepaard


@Malii_p

V
ader van drie dochters en één pleegzoon, al vijftien jaar getrouwd met Hilda. Maak elke ochtend het ontbijt klaar en kook zo'n twee à drie keer per week. We zijn lid van de NGK Ede, waar ik ook werk als jeugdwerker. Daarnaast ben ik teamleider bij de landelijke club die zich bezig houdt met jeugdwerk in de NGK. Co-auteur van handboek voor jeugdleiders. Meegewerkt aan verschillende uitgaven voor tieners (dagboekjes en jongerenbijbel bijvoorbeeld) en spreker in jeugddiensten. Grootste afwijking: loopt voor zijn plezier triatlons.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons