Bidden op Schiphol

'In het luchthavenpastoraat komen alle religies samen'

in Christelijk Nieuws

Wie een rustig plekje op Schiphol zoekt, moet goed zijn best doen. Het is altijd druk op de luchthaven, en er lopen overal mensen. Maar bij pier F is een oase van rust te vinden: hier zit het luchthavenpastoraat. De ruimte bestaat dit jaar veertig jaar.

Het pastoraat wordt aangeduid als 'meditation centre' en biedt mensen een plek om te bidden, te mediteren of zelfs yoga-oefeningen te doen. Het is er niet uitbundig versierd. Er hangen wat kleurrijke panelen aan de muur en er staat een tafel waaraan een dienst kan worden gehouden.

Bijbels
Ook staat er een grote witte boekenkast. Die is goed gevuld met verschillende bijbels, vertelt pastor Gerard Timmermans. "Toen we in 1975 begonnen, kregen we van KLM bijbels in zestig verschillende talen. Inmiddels hebben we er denk ik meer dan tachtig."

Islam
In de kast staat naast alle bijbels ook een aantal korans. "Meer dan de helft van de mensen die hiernaartoe komt is moslim. Die boeken worden dan ook veel gebruikt. Net als trouwens de andere heilige boeken, want we hebben hier voor ieder geloof wel iets." 

Unieke plek
Meer luchthavens in de wereld hebben dit soort ruimtes, maar die van Schiphol is uniek. "Hier kunnen alle religies op één plek terecht. In Brussel hebben ze wel vijf verschillende ruimtes", zegt Timmermans. "Daar heeft ieder geloof zijn eigen plekje. Dat zie je ook op het vliegveld van Nice, en op het John F. Kennedy-vliegveld in New York." 

Terwijl de pastor vertelt, is een vrouw uit Saudi-Arabië aan het bidden. Toen ze voor het eerst een bezoek bracht aan het pastoraat was het er druk, zegt ze. "Iedereen was tot zijn eigen god aan het bidden. Dat was prachtig om mee te maken. Ik was nog nooit zo dicht bij mijn eigen god als toen, eerlijk waar."

Bron: NOS

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons