Bibliotheek wordt kerk

Hard gewerkt door gemeenteleden

in Christelijk Nieuws

Het was een megaklus, maar hij is bijna geklaard. In de wijk Peelo in Assen staat de nieuwe gereformeerd-vrijgemaakte kerk Het Noorderlicht. Terwijl overal kerken sluiten, opent deze kerk zijn deuren. Door de inzet van een paar honderd kerkgangers is het budget van 1,2 miljoen euro niet overschreden.

"Het wordt een prachtige kerk", vertelt een trotse predikant Ernst Leeftink. "Als ik tijdens de eerste dienst zou vragen of iedereen wil gaan staan die geholpen heeft, dan staat driekwart van de gemeente op. Misschien moet het andere kwart dan heel hard applaudisseren."

De gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Peelo is de afgelopen veertig jaar gegroeid en heeft inmiddels ongeveer zeshonderd leden.

"Vroeger was Groningen het gereformeerde bolwerk. Dan zat je in de Noorderkerk. Dat noemden ze de kathedraal. Maar dat is niet meer zo", zegt gemeentelid Koert Schoon. "Een deel daarvan is hier terecht gekomen. Het is eigenlijk geen groei, maar verschuiving."

Assen heeft vijf zelfstandige, gereformeerde kerken, drie gereformeerde basisscholen en het Gomarus College voor voortgezet onderwijs. "Dat heeft aantrekkingskracht", vindt Schoon.

Bron: RTV Drenthe / foto: Anton van der Neut

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons