Als christen strijden tegen onrecht

5 praktische acties van blogger Antonie Fountain

Hoe kan je onrecht aanpakken? Hoe kunnen ‘gewone’ mensen, zoals jij en ik, ons steentje bijdragen aan een wereld die net dat klein beetje rechtvaardiger wordt?

Dat er een noodzaak is voor een verandering in ons systeem, lijkt me duidelijk. Op deze plek heb ik er al eerder over geschreven. Dat we er met zijn allen verantwoordelijk voor zijn deze verandering te brengen, is - in de ogen van schrijver dezes - ook vrij evident. Maar waar velen, en daartoe reken ik ook mezelf, vaak mee worstelen is de vraag ‘hóe dan’. 

Wat zijn de duidelijk oplosbare onrechtvaardigheden die ons omringen?
Kort gezegd zijn er een vijftal soorten acties die je als normaal persoon zou kunnen uitvoeren.
De vijf categorieën zijn vrij eenvoudig:

 • Protest: of, hoe je met je woorden omgaat.
  Dat kan zo simpel zijn als aandacht voor een onderwerp vragen door een tweet, door een Facebook post, of door het een keertje op werk bespreekbaar te maken. We hoeven écht niet altijd allemaal de barricades op.
   
 • (Uit)geven; of, hoe je met je geld omgaat.
  Koop je eerlijke producten? Koop je niet teveel en ben je tevreden met genoeg? Het geld dat je bespaart zou je eventueel ook kunnen geven aan instellingen of mensen die zich juist voor rechtvaardigheid inzetten.
   
 • Burgerlijke ongehoorzaamheid: of, hoe je met gezag omgaat.
  Sommige onrechtvaardigheden zijn het gevolg van een onrechtvaardig systeem. En dan valt er moreel-ethisch gezien best wel een lans te breken om de regels niet te volgen. Voor mij is de vuistregel in deze: wordt de zwakke door de sterke onderdrukt, dan zou er iets aan moeten veranderen.
   
 • Dialoog: of, hoe je het gesprek aangaat.
  De meest constructieve veranderingen zijn vaak niet de veranderingen die door dwang of uit revolutie en chaos voortkomen, maar komen voort vanwege nuttige gesprekken met anderen. Als Nederlanders zijn we bij uitstek goed in het polderen. Dat zouden we ook kunnen gebruiken, toch?
   
 • Zorg: of, hoe je met je tijd omgaat.
  Vrijwilligerswerk doen bij de voedselbank. Een oude dame in de buurt af en toe helpen met de boodschappen en wat gezelligheid. Uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak bieden. Makkelijker kan haast niet.

Dit is natuurlijk veel makkelijker te doen is als je het samen met anderen doet. In je eentje raak je snel de motivatie kwijt. Met vrienden of collega’s om je heen, steek je elkaar aan, en is het leuk ook!

Geven is ontvangen
Zou iedereen nou altijd al deze punten moeten doen? Natuurlijk niet. Er zijn maar vierentwintig uur per dag. En je kan als normaal mens echt niet alles tegelijk doen. Maar je kan wel érgens beginnen. Pak maar één van deze vijf, en ga erover nadenken. “Hoe zou ik dit kunnen doen?” Een jaar of acht geleden begonnen wij met één van deze punten. Inmiddels zijn we op alle vijf actief. En dan voel je steeds weer: geven is ontvangen.

Waarschijnlijk ben je nu teleurgesteld. Je had van mij gehoopt dat ik je in ongeveer zeshonderd woorden een pasklaar actieplan had meegegeven. Was het maar zo makkelijk. Jij zal er zelf ook wat voor moeten doen. 

Omdat dit een kernvraag is die ook mij bezig houdt, maak ik van de gelegenheid gebruik om deze column als een soort van ‘vingeroefening’ te gebruiken. Als je op dit rijtje op- of aanmerkingen over hebt, dan hou ik me aanbevolen. Een discussie in de reacties hieronder zou ik verwelkomen!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons