7 redenen waarom we niet willen dat vrienden meegaan naar de kerk

Zou jij je ongelovige vriend of vriendin meenemen naar de kerk?

in Christelijk Nieuws

Dat je op zondag naar de kerk gaat, is vaak iets dat je voor jezelf houdt. Terwijl vrienden en collega’s uitslapen of werken, zit jij in de kerk. Soms voel je je best eenzaam, maar toch zeg je niet wat jij doet op zondagochtend. Maar waarom neem je je collega’s of vrienden niet een keer mee naar de kerk? Kris Beckert schreef in het tijdschrift Relevant een artikel over de echte redenen waarom we vrienden niet meenemen naar de kerk.

1. “Mijn werelden zullen botsen”
De kerk is iets van onszelf. Als we vrienden of collega’s meenemen, worden we geconfronteerd met ons dagelijks leven. Vrienden die we normaal zien op zaterdagavond, weten ineens dat we op zondag heel anders zijn. Aan de andere kant kunnen we bang zijn dat christelijke vrienden ons veroordelen vanwege onze omgang met ongelovigen. Het is een stuk makkelijker om alles voor onszelf te houden. Zo hoeven we vrienden en collega’s, maar ook onze geloofsgenoten niet te confronteren met de andere kant van ons bestaan.

2. “Ik heb niet alle antwoorden”
Als een ongelovige vriend of vriendin meegaat naar de kerk en vragen gaat stellen over dingen waar we zelf geen antwoorden op hebben, kan dat erg vervelend zijn. Maar aan de andere kant kunnen de beperkingen van onze kennis van het geloof juist leiden tot een uitnodiging voor iemand anders. Het laat juist zien dat, ondanks dat we soms worstelen met vragen, we toch Jezus blijven volgen.

3. “Het zal onze vriendschap niet goed doen”
Bang voor de reactie van vrienden? Bang dat ze geen respect hebben voor het geloof? Wat we hieraan kunnen doen, is duidelijk maken dat de uitnodiging niet meer is dan alleen een uitnodiging. Wie weet, lukt het wel en had deze persoon alleen even het eerste duwtje in de rug nodig waardoor hij wel de stap durft te maken naar de kerk. 

4. “Het klinkt voor hen als buitenlands”
De christelijke liederen en de woorden die worden gesproken, klinken voor hen als een andere taal. We moeten kerken helpen om na te denken hoe het taalgebruik anders kan zodat nieuwe mensen het makkelijker kunnen begrijpen.

5. “Ze hebben er niet veel aan”
Uitslapen op zondagmorgen of thuis TV kijken is nou eenmaal aantrekkelijker. Waarom zouden we hen een uitnodiging geven voor een dienst die ze toch niet interessant zullen vinden? Het is niet onze taak om iemands houding tegenover God te veranderen – dat is Gods taak. Maar toch kunnen we wel laten zien hoe belangrijk het is om een relatie met God te hebben.

6. “Ze horen er niet bij”
Vanwege hun geschiedenis of uiterlijk zullen ze worden nagekeken. Als we zelf druk zijn met taken in de kerk, zit je vriend daar alleen. Niemand zal tegen hem praten. Dit moeten we zien te voorkomen. Als we zelf druk zijn met taken in de kerk, is het handig om een paar mensen te vragen nieuwkomers in de gaten te houden.

7. “Ze zijn aan het werk”
30% van de Amerikanen werkt op zondag. Ook werken veel mensen op zaterdag tot laat in de avond. Of het dan zinvol is om de zondag te beginnen met een God te aanbidden die zij nauwelijks kennen?

Maar wil je dat je vrienden het evangelie leren kennen? Hoe, waar en wanneer kun je ze bereiken? Het beste idee is misschien om ze niet uit te nodigen om naar de kerk te komen, maar om door onze houding, motivatie, presentatie en onze communicatie de "kerk" bij hen te brengen. Door ons niet aan te passen aan de verschillende werelden waarin we leven, maar altijd open te zijn over ons christen-zijn. 

Bron: Relevant

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons