Zomerserie | Samenkomst in taal van Jezus

Op bezoek bij snelgroeiende migrantenkerken

in Christelijk Nieuws

De voertaal in deze kerk in het Overijsselse Glane is Aramees, de moedertaal van Jezus. In deze zomerserie over migrantenkerken, is EO door de week te gast bij een gemeenschap van Syrisch-orthodoxe christenen.

Gemeenteleden van het Syrisch-Orthodox klooster van St Ephrem leven intens mee met wat er met hun geloofsgenoten in Syrië en Irak gebeurt. Velen worden daar verdreven van huis en haard, kerken worden aangevallen en christenen worden regelmatig ontvoerd door IS en moeten dan hoge bedragen ophoesten om weer te worden vrijgelaten.

Syrisch-Orthodoxe christenen in Glane zamelen geld en goederen in om de christenen in Irak en Syrië te helpen. Velen hebben nog familie daar en bidden voor hun veiligheid. Wat er nu gebeurt doet hen denken aan de genocide van 1915, honderd jaar gelden. Toen werden niet alleen Armeniërs het slachtoffer van de volkerenmoord, maar ook de Aramese christenen die in de regio woonden. EO Door de week was er bij, tijdens een speciaal herdenkingsconcert voor deze genocide. 

Hieronder kun je alvast een fragment van het concert bekijken. 

Zomerserie
De snelst groeiende kerken zijn in Nederland vaak de gemeentes waar migranten naartoe gaan. Wie zijn deze christenen, waar komen ze vandaan en hoe gaat het er in hun kerk aan toe? Van Nigeria, tot China tot Syrië, Christenen uit die landen komen ook hier bij elkaar. Deze zomer op radio 5 staat iedere week een andere migrantenkerk centraal. De tweede aflevering komt dus vanuit Glane, vlakbij Enschede, vanuit de gemeenschap van het Syrisch-Orthodox klooster.

Aflevering 1: Jesus Christ Foundation Church in Amsterdam Zuid

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons