Weet jij welke apostelen dit zijn?

Doe mee met de Grote Apostel Quiz en win een boek

Bijna iedereen duikt op vakantie wel een katholieke kerk in. Maar wat zijn al die figuren die je daar ziet? Een man die in een grote vis verdwijnt, dat kun je nog wel raden, maar eentje met een grote knuppel – welk verhaal was dat ook alweer?

Daarom hier de Grote Apostel Quiz. Veel van de figuren in een katholieke kerk zijn namelijk de twaalf apostelen. Hieronder hun ‘signalement’. Raad de vijf figuren van de foto hierboven. Geef je antwoorden in de reacties onderaan en win het boek 'Het goede leven' van Reinier Sonneveld.

Jakobus de Meerdere
Jong, zonder baard. Vaak met een zwaard en een zogeheten Jakobusschelp (lijkt wat op het Shell-logo). Een legende over hem is dat zijn afgeslagen hoofd op een scheepje zonder stuurman aankwam in Spanje. De plek daar werd later Santiago genoemd en groeide uit tot de grootste bedevaartplek. Hij wordt met zijn broertje Johannes ‘zonen van de donder’ genoemd: donderstenen. Dat suggereert een fel karakter.

Johannes
Grijsaard met sneeuwwit haar om zijn hoge ouderdom. Soms ook juist heel jong, baardloos en meisjesachtig. Ook in gezelschap van een arend of een kelk waaruit een slang vlucht. Heeft samen met zijn oudere broer Jakobus de naam ‘donderzoon’. Hij wordt vaak genoemd als de enige apostel die geen marteldood is gestorven. Ook gaat het verhaal dat hij zich hoogbejaard naar de kerk liet dragen en daar telkens slechts één zin zei: ‘Kinderen, heb elkaar lief!’ en dan weer huiswaarts keerde.

Tomas
Jong, zonder baard. Soms met timmermansgereedschap, zoals een winkelhaak, omdat hij alles zelf wil afmeten. In de paar Bijbelse anekdotes over hem figureert hij steevast als ‘de twijfelaar’. De zondag na Pasen wordt ‘Tomas-zondag’ genoemd en is gewijd aan geloofstwijfel. Er zijn oude verhalen dat hij zendeling in India is geweest en daar kerken heeft gesticht die in de zesde eeuw nog bestonden.

Judas de Verrader
Zeer wisselend, vaak met een geldbuidel en in het geel, als kleur van verraad. Het lijkt erop dat zijn vader Simon een zogeheten Sicariër was, een beruchte groep sluipmoordenaars. Daar zou dan de bijnaam Iskariot naar verwijzen. Hij is Jezus’ penningmeester, maar steelt uit de pot en ‘verkoopt’ Jezus uiteindelijk voor de prijs van een slaaf.

Filippus
In het Westen als oude man, in het Oosten jong en zonder baard. Vaak met riet of T-vormig kruis in handen. Kritisch en bedachtzaam. Er is niet veel over hem bekend.

Andreas
Oudere man met grijs haar, wijdgeopende ogen en zware wenkbrauwen. Met visnet en X-vormig kruis, dat daarom ook wel Sint Andreas-kruis wordt genoemd (staat bijvoorbeeld op de Engelse vlag). Hij is de eerste die Jezus in zijn klasje opneemt, maar staat vanaf dan meteen in Petrus’ schaduw, zijn jongere broer.

Petrus
Kalme blik, grijs haar, boerse gelaatsuitdrukking. Een oude schrijver beweert dat Petrus een forse maar afgeplatte gok had. Meestal draagt hij twee gekruiste sleutels, de een goudkleurig, de ander zilverkleurig. Ook met haan of een kerk. Petrus is een van de boeiendste karakters in de Bijbel. Hij komt spontaan en ondoordacht over, soms zelfs een kip zonder kop, maar altijd met een hart van goud. Later sterft hij een marteldood onder de razzia’s van keizer Nero: hij wordt ondersteboven gekruisigd.

Matteüs
Lange oude man, volle baard, golvend hoofdhaard en neerhangende snor. Regelmatig afgebeeld met een geldbeurs, een weegschaal of telraam. Vaak in gezelschap van een engel: die fluistert hem het evangelie in. Belastingambtenaar in Kafarnaüm, het vissersdorpje waar Jezus de jaren voor zijn openbare rondtocht woont: vandaar die attributen.

Judas (niet de Verrader)
Jong met beginnende baard, met bijl of knots. Regelmatig vervangen door Paulus. Ook wel: Lebbeüs of Taddeüs. Verder weinig over bekend.

Jakobus de Mindere
Grijsaard met lokken en gespleten baard, inclusief knuppel. Hij zou klein van stuk zijn geweest en wordt daarom ‘de Kleine’ genoemd om hem te onderscheiden van de andere Jakobus.

Simon de Zeloot
Grijsaard met kale schedel en ronde baard, energieke uitstraling. Met zaag – daarmee werd hij doormidden gezaagd. Zeloten waren Joodse rechts-nationalisten die met geweld hun land van de Romeinen wilden bevrijden. Het is opmerkelijk dat Jezus hem bij zijn eerste leerlingengroep voegt, omdat hij zelf pacifistisch was.

Bartelomeüs
Wisselend, soms jong, soms oud. Draagt een mes. Ook wel: Natanaël. Hij zou zijn gevild, vandaar zijn attribuut.

Welke apostelen zie je op bovenstaande foto? Geef hieronder in een reactie de namen (van links naar rechts) en maak kans op het boek 'Het goede leven' van Reinier Sonneveld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons