Waarom ik vegetariër ben

"Dat komt, denk ik, uiteindelijk bij Jezus vandaan"

Ik ben nu 14 jaar vegetariër. Nou ja, buitenshuis eet ik soms wel vlees, dus een ‘echte’ vegetariër zal me een ‘flexitariër’ noemen. Ikzelf noem me een ‘hypocriete vegetariër’. Waarom eet ik weinig vlees? Vind ik dat het verboden is voor christenen?

Eerst maar waarom niet. Ik ben niet tegen het doden van een dier. Als ik daar op tegen zou zijn, zou ik ongeveer de hele natuur moeten afschaffen in naam van... de natuur. Bijna alle dieren doden andere dieren. Het is zo volledig ingebakken in de hele schepping, dat ik zoiets geen kwaad kan noemen.

Het valt me op dat mensen die tegen het doden van dieren zijn, bijna altijd in de stad wonen en überhaupt weinig met dieren omgaan en weinig dieren kennen. Nou ja, een paar huisdieren misschien, maar nauwelijks echte natuur. Ze lijken een wat sentimenteel en romantisch idee over dieren te hebben.

Dieren doden verbieden is inconsequent
Hét probleem van tegen dieren doden zijn is: waar leg je de grens? Veel mensen zullen tegen het doden van een paard zijn, maar een muis is al lastiger, en elke vegetariër die ik ken, doodt de mug die hem of haar lastig valt. Maar wat is eigenlijk het verschil? Als je stelt dat je geen dieren mag doden, waarom dan wel een mug? Dat is dan toch net zo erg? En laten we het nog extremer trekken: waarom zijn bacteriën opeens dan niet heilig? Voortdurend vermoordt ons lichaam miljoenen bacillen tegelijk, maar waarom zou dat minder erg zijn dan een mug of een koe?

Ik bedoel dit niet flauw. Het gaat me erom zuiver te denken. Als je stelt dat het doden van dieren even erg is als het doden van mensen – moord dus – dan moet je ook muggen en bacillen meerekenen. En dan zijn we allemaal massamoordenaars. Ook de extreemste veganisten. Dat is een onleefbare positie. Hoe kun je ooit voorkomen op een insect te staan als je buiten loopt? Of in je slaap een spinnetje door te slikken? Je pleegt diverse moorden per dag! Als je dat wilt vermijden, kun je eigenlijk niet leven.

Dieren zijn aflopend minder waard
Je moet daarom wel stellen dat het doden van een bacil minder erg is dan het doden van een mug, en dat weer minder erg dan het doden van een koe, en dat weer minder erg dan het doden van een mens. Dat is de enig leefbare optie en dat doet in de praktijk ook iedereen, zelfs de radicaalste veganist. Als je het allemaal gelijk trekt en al het leven principieel even waardevol noemt, belandt je in volkomen onzinnige dilemma’s.

De kwestie is alleen, dat het doden van een dier in principe wel een mogelijkheid is geworden als je eenmaal belangen tegen elkaar gaat afwegen. We vinden in de praktijk zelfs het doden van een mens in uitzonderlijke gevallen toegestaan, of in elk geval het minste van twee kwaden. Denk aan een overvaller die een groep kinderen bedreigt, sommige vormen van euthanasie waarbij iemand bijvoorbeeld helemaal óp is of bepaalde situaties waarin een abortus het leven van de moeder redt.

In zulke gevallen weeg je belangen tegen elkaar af. Dat kan niet anders in een complex leven. Het belang van het een kan soms zwaarder wegen dan dat van een ander. En als dieren blijkbaar aflopend minder ‘waard’ zijn dan mensen (dat is logischerwijs de enige optie) en in sommige gevallen zelfs het doden van een mens nodig is, dan kan dat zeker zo zijn bij dieren. Een aap vast minder snel dan een koe en die weer minder snel dan een mug, maar toch.

Waarom wél vegetariër worden
Dus nee, ik ben niet volledig tegen het doden van dieren. Ik ben wel voor respectvol met ze omgaan. En in de bio-industrie hebben veel dieren een verschrikkelijk leven. Zoek maar eens bij Google Afbeeldingen op ‘bioindustrie varkens’.

Maar ik zie vegetariër zijn vooral als een vorm van vasten. Het is niet nodig van alles maar het maximale te consumeren. Het is goed jezelf te temperen en in te houden. Daarmee train je je ‘nee-spier’. Je wilskracht wordt groter. Je hebt je eigen verlangens meer onder controle.

Daarom ben ik vegetariër. Dat komt, denk ik, uiteindelijk bij Jezus vandaan. Ik vind het inspirerend dat hij de eerste religie heeft gesticht waarin niet meer geofferd werd, want hij was Gods lam. En hij zei dat je aan ‘ieder schepsel’ het goede nieuws moet verkondigen. Later vertelt Paulus over ‘het evangelie dat u gehoord hebt en dat aan alle schepselen onder de hemel verkondigd is’.

Wat is het goede nieuws voor dieren? Daaraan wil ik bijdragen.


Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons