Waarom groeit de kerk in China zo hard?

Actie tegen groei kerk: 1200 rode kruisen verwijderd

in Christelijk Nieuws

Door een campagne van de communistische partij zijn in China bij 1200 christelijke kerken de kruisen van de daken verwijderd. De officiële motivering voor de actie zoals die in de staatskrant Global Times staat: Het is veiliger en het staat mooier. Mensenrechtenactivisten beschuldigen die autoriteiten er echter van de actie te voeren om de groei van de christelijke kerken te vertragen.

In China zitten op zondag meer mensen in de kerk dan het aantal kerkgangers in heel Europa.

Zingeving
De Vlaamse pater Jeroom Heyndryckx, die China goed kent, signaleert dat het communisme geen zingeving meer biedt. 'Mensen zoeken naar een nieuwe levensfilosofie en komen uit bij het christendom.' Dit meldt Heyndryckx in het Radio 1-programma Dit is de Dag. 

Het aantal christenen wordt geschat op 50 tot 100 miljoen. 'En dat zijn er meer dan het aantal partijleden van de communistische partij', aldus China-kenner Fred Sengers.

Volle kerken
Godsdienstvrijheid bestaat op papier in China, maar kent in praktijk de nodige haken en ogen. Zo worden kerken die niet worden erkend door de staat bestreden. En de afgelopen weken zijn kruizen verwijderd van kerkgebouwen. Toch zitten de kerken in Peking vol, volgens Heyndryckx. 'De negen kathedralen in de stad zitten vijf keer per zondag stampvol.'

Paus 
Het is niet verstandig dat de paus naar China gaat om de christenen daar een hart onder de riem te steken, zegt de Vlaamse pater. 'Dan speelt de overheid de erkende en niet-erkende kerken tegen elkaar uit. Dat is niet wenselijk. Zijn bezoek doet dan meer schade dan goed.'

Bron: ANP / Dit is de Dag
Foto: The Christian Post

Interview met pater Jeroom Heyndryckx - Dit is de Dag

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons