Vrouwen na kerkdienst gedwongen om te 'strippen'

Arrestatie op grond van "openbare onfatsoenlijkheid"

in Christelijk Nieuws

Twaalf vrouwen werden door de politie in Khartoum, Soedan gearresteerd en gedwongen om op het politiebureau al hun kleding uit te trekken. De arrestatie vond plaats toen de vrouwen na een kerkdienst de El Izba Baptist Church verlieten. Tien van de twaalf vrouwen werden vervolgens beschuldigd van 'het dragen van immorele of onfatsoenlijke kleding'.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) meldde dat de 12 vrouwen door de Soedanese politie werden gearresteerd op grond van 'openbare onfatsoenlijkheid' volgens artikel 152 van het Soedanese Strafwetboek.

Volgens de Islamitische wet, welke ook geldt in Khartoum, mogen alleen de handen, voeten en het gezicht zichtbaar zijn. De vrouwen waren tussen de 18 en 23 jaar en droegen rokken en broeken. Drie van hen zouden zelfs jonger zijn dan 18 jaar. 

Op het politiebureau werden ze gedwongen om al hun kleren uit te trekken, zodat de kledingstukken 'als bewijs aan de officier van justitie overhandigd zouden kunnen worden'. Tien van de vrouwen zijn daarna op borgtocht vrijgelaten en zijn nog in afwachting van hoorzittingen. De andere twee vrouwen werden zonder enige aanklacht weer vrijgelaten.

Het CSW houdt zich internationaal bezig met godsdienstvrijheid en mensenrechten. Volgens het CSW houdt de politie in Soedan er vreemde methodes op na om te definiëren wat 'onfatsoenlijke of immorele kleding' is.

De advocaten van de vrouwen vinden de arrestatie en aanklacht onacceptabel. "Twee van de vrouwen werden vrijgelaten. Wie heeft besloten dat hun kleding ineens niet langer immoreel was? Toen ze werden gearresteerd werd hun kleding nog wel beschouwd als onfatsoenlijk. De wet is blijkbaar erg onduidelijk!"

Mervyn Thomas, directeur van de CSW: "Wij zijn zeer bezorgd door de onterechte arrestatie van deze 12 jonge vrouwen. Ook zijn we erg verontrust door berichten dat drie van hen nog minderjarigen zijn die blijkbaar willekeurig zijn gearresteerd en aangeklaagd als volwassenenen. Dit is een schending van mensenrechten volgens artikel 37 en 40 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

"Bovendien, het dwingen van deze jonge vrouwen om zich uit te kleden is een zeer onterende behandeling. Dit staat ook gedefinieerd in artikel 7 van het Internationaal Verdrag van Burgerrechten en Politieke Rechten. We dringen er bij de Soedanese autoriteiten op aan om de zaak tegen deze jonge vrouwen te staken en om eerst de wet te verduidelijken en te zorgen voor consistentie en gelijkheid voor de wet voor alle Soedanese burgers." 

Bron: Christiantoday.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons