'Verzoening kan je niet afdwingen'

BLOG Deel 1 | Joël Voordewind over verzoeningsprojecten tussen Israëliërs en Palestijnen

in Christelijk Nieuws

In november 2014 nam de Tweede Kamer een voorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan om € 1 miljoen vrij te maken voor verzoeningsprojecten in Israël. Deze week reist Joël Voordewind zelf door Israël om projecten te bezoeken waarin wordt gewerkt aan verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen.

"Nederland geeft jaarlijks 30 miljoen euro ontwikkelingshulp aan de Palestijnse autoriteit. Ik vind het belangrijk dat een deel van dit geld ook wordt besteed aan projecten die gewone Israëliërs en Palestijnen dichter bij elkaar brengen. Tijdens deze reis kom ik er achter hoe simpele projecten een grote impact kunnen hebben.

Rachel
Zo ontmoette ik Rachel (19), een Joods meisje dat in het noorden van Israel woont. Zij volgde samen met andere Israëlische en Arabische jongeren een computeropleiding en werkt nu als manager van 20 jongeren in een computerwinkel. Voor dit project had zij nooit contact met Arabieren en was ze zelfs bang voor hen. Nu heeft ze Arabische vrienden en denkt ze een stuk genuanceerder over haar Arabische buren.

Erik-Jan Hakvoort, de voorzitter van onze jongerenorganisatie PerspectieF, die ook mee op reis is, was erg onder de indruk van deze jonge meid: "Prachtig om te zien dat Joodse jongeren zoals Rachel door het volgen van een ICT-programma op een ongedwongen manier in contact komen met Arabische leeftijdsgenoten. Dit is een goede manier voor jongeren van beide kanten om elkaar beter te leren kennen en begrijpen." 

Verzoening
Haar verhaal en verhalen van andere jongeren tonen aan dat er nog een wereld te winnen is. Juist nu het vredesproces stilligt, is het zo belangrijk om niet moedeloos te worden, maar te blijven werken aan verzoening en vrede van onderop. Niet zozeer met praatgroepjes, zoals ook veel gebeurt, maar vooral ook door Israëliërs en Palestijnen samen te brengen door een gemeenschappelijke deler te zoeken. Bijvoorbeeld met een sportproject voor de arme buurten van Jeruzalem, waar Joodse en Palestijnse jongens en meisjes samen voetballen. Verzoening kun je immers niet afdwingen, maar moet van de mensen zelf komen."


Joël Voordewind

Foto: Erik-Jan Hakvoort en Rachel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons