Sterke groei Chinese kerk ondanks dwarsbomen

'Westerse inmenging' wordt niet op prijs gesteld

in Christelijk Nieuws

Op allerlei manieren probeert de Chinese overheid christelijke kerken in te perken, bijvoorbeeld door kerken te verplichten hun kruizen te verwijderen. Desondanks blij het christendom groeien, meldt dagblad Trouw, die een kijkje nam in de Chong-Yi megakerk.

Het christendom wordt door de Chinese overheid gezien als 'Westerse inmenging'. Deze invloed wordt niet op prijs gesteld. Daarom grijpen de autoriteiten naar nieuwe regels en voorschriften voor de bestaande staatskerken. Afgelopen jaar zijn verschillende kerken vernietigd en honderden kruisen neergehaald.

Opwekking
Deze maatregelen hebben niet het beoogde effect: de kerk in China groeit als kool, meldt ook Open Doors. Schattingen van het aantal Chinese christenen lopen uiteen van 23 miljoen tot 100 miljoen. Hiermee kan het ledental van 85 miljoen van de regerende Communistische Partij worden geëvenaard. Trouw laat Lui Guang aan het woord, die de enorme groei van christelijke jongeren ziet als onderdeel van een opwekking.

Vervolging
Hoewel christenen wel meer vrijheid dan vroeger genieten, gaan veel christenen ook nog gebukt onder zware vervolging. De zwaarste vervolging wordt gedragen door het kleine percentage bekeerlingen met een islamitische of Tibetaanse achtergrond (provincies Tibet en Xinjiang). Familie en gemeenschap zet hen onder druk en gebruikt soms geweld. De lokale overheid tolereert geen samenkomsten.

Gebed
Nog altijd zijn er christenen die straffen uitdienen of veroordeeld worden - meestal om andere redenen dan waarvoor zij waren opgepakt. Open Doors roept op om te bidden voor deze christenen èn voor de kerk in China, dat ze de uitdaging goed oppakken om hun eigen vervolgde broeders en zusters te helpen. Ook is er in kerken en huisgemeenten veel behoefte aan training. Bid dat er meer legale mogelijkheden komen om trainingen aan te bieden.

Foto: Chinese staatskerk (wikipedia)https://www.flickr.com/photos/houseoflim/304573193/in/photolist-sV225-sV1QQ-sV1ZX-sV1KC-sV1RX-sV1W8-sV5ym-sV5xq-sV5Ae-sV1VA-sV5ur-sV28r-sV1TQ-sV1Zu-sV26m-sV1SH-sV27g-sV1UW-sV5wf-sV5zy-sV1JL-sV1LK-sV1HJ-sV2bz-sV5wX-sV25V-sV24m-sV5va-sV2c2-sV23E-sV1Mu-sV1Ha-sV5yN-sV1Ro-sV27G-sV1GA-sV1YE-sV1Hu-sV1Qq-sV1FY-sV2b8-sV1Uf-sV295-sV5vB-sV22y-sV21B-sV1Pr-8e7tgm-hwkRJM-fAyUxL

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons