'Stenen en tralies veranderen een mens niet'

Hans Barendrecht in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Mediatips

“Ik vind niet dat we de gevangenis moeten afschaffen, maar het is niet dé oplossing. Het hoort bij gerechtigheid dat het verleden gestraft wordt. Maar gerechtigheid is ook: een beker koud water aanbieden. Dat is de barmhartige kant van gerechtigheid, en daar zijn wij van”.

Hans Barendrecht is al bijna twintig jaar directeur van Gevangenenzorg Nederland, een organisatie die hij zelf oprichtte in 1997. De organisatie is onderdeel van een wereldwijde beweging van christenen die gevangenen bezoeken.

Om te ervaren hoe het is om gevangen te zitten, liet hij zich ooit drie dagen opsluiten in de gevangenis van Dordrecht. “Je komt er wel doorheen omdat je boeken meeneemt waar je nooit aan toe kwam”, vertelt hij zaterdagavond aan Elsbeth Grüteke in haar programma ‘Onderweg’.

“Maar het was wel een behoorlijke ervaring. Want die deur gaat dicht, en aan de binnenkant van een celdeur zit geen klink. Dus de deur kun je niet opendoen. En als je dan beseft dat er problemen thuis zouden kunnen zijn met vrouw, kinderen, ouders, bedrijf, wat dan ook, en je kan niet bellen, dan voel je je toch wel zitten. De beklemming werd wel voelbaar. De deur gaat dicht en je weet: hij gaat de volgende dag om zeven uur pas weer open. Je wordt geleefd. Het heeft wel indruk op me gemaakt. Een gevangenis is het spiegelbeeld van de vrije samenleving: je mag daar niks tenzij het toegestaan is, hier mag je alles tenzij het verboden is”.

De honderden vrijwilligers van Gevangenenzorg bezoeken gevangenen, tbs-patiënten en hun familie, zowel tijdens als na de detentie. Ook helpt de organisatie ex-gevangenen aan werk.

Barendrecht: “Onze diaconale visie is: naast de ander gaan staan en kijken wat je voor hem kunt betekenen”. Zijn stichting is niet gericht op evangelisatie, maar Barendrecht zegt wel: “Ik ben er altijd helder in: het beste wat iemand kan overkomen is dat hij God leert kennen als zijn Schepper en Christus als zijn Verlosser”.

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur en via de website www.eoradio5.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons