Seksueel misbruik door Jehova's Getuigen

Meer dan duizend slachtoffers in Australië

in Geloven

In Australië is een groot onderzoek begonnen naar seksueel misbruik door Jehova's Getuigen. Die zouden meer dan duizend gevallen van seksueel misbruik hebben stilgehouden.

Veel van de misstanden die zijn onderzocht, vonden al in de jaren vijftig plaats. Binnen de religieuze beweging is van ruim duizend leden bekend dat ze zich aan minderjarigen hebben vergrepen. De Jehova's Getuigen hebben dit echter nooit aan justitie gemeld en bewijzen vernietigd.

De slachtoffers worden deze week gehoord door een speciale commissie. Die onderzocht eerder de misstanden binnen de katholieke kerk. De voorzitter van de commissie noemde de Jehova's Getuigen 'een geïsoleerde sekte die leden ontmoedigde hun misbruik aan te geven.'

Eén van de Jehova's Getuigen die zich intern met de afwikkeling van de misbruikzaken bezig hield, vertelde de commissie dat hij niet wist dat het misbruik strafbaar was. Bovendien waren er minstens twee getuigen nodig om een beschuldiging te kunnen laten onderzoeken. Daardoor bleven veel daders onbestraft. In de loop van de jaren zijn er 400 leden uit de kerk gezet, maar ruim de helft mocht later terugkeren.

De Jehova's Getuigen hebben wereldwijd zo'n 8 miljoen leden. In Australië wonen er bijna 70.000.

Bron: NOS

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons