Paus vraagt om vergeving voor 'wandaden kerk'

"Er zijn in Gods naam vele zware zonden begaan"

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft donderdagavond zijn excuses aangeboden voor de wandaden van de katholieke kerk tijdens de kolonisatie van Amerika. Hij deed dat in een toespraak in de Boliviaanse stad Santa Cruz de la Sierra.

"Ik zeg dit met spijt: er werden in Gods naam vele zware zonden begaan tegen de inheemse Amerikaanse volkeren", bekende de paus. "Ik wil nederig om vergeving vragen, niet alleen voor de wandaden van de kerk zelf, maar ook voor de misdaden tegen de oorspronkelijke volkeren tijdens de zogenoemde verovering van Amerika. Er was zonde, heel veel zelfs."

In 2007 kreeg paus Benedictus XVI veel kritiek toen hij tijdens zijn bezoek aan Brazilië zei dat de 'indianen' van Latijns-Amerika "zwijgend ernaar verlangden" om christen te worden toen de Spaanse en Portugese veroveraars kwamen.

Paus Franciscus zei dat hij niet de eerste katholieke bisschop is die toegeeft dat de kerk misdaden heeft begaan tegen de inheemse bevolking. "Maar we hebben er nooit excuses voor aangeboden. En daarom vraag ik nu om vergeving". Hij waarschuwde in zijn speech ook voor "nieuwe kolonisatie". Daarbij noemde hij grote bedrijven, banken, vrijhandelsverdragen en het opleggen van bezuinigingen. "Het zijn altijd de arbeiders en de armen die de broekriem moeten aanhalen."

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons